Proč hubnout se zelenou kávou
Banner

Proč hubnout se zelenou kávou

Email Tisk

Ideální čas pustit se do boje s přebytečnými kilogramy. Třeba se zelenou kávou. Výtažky z jejích semen totiž obsahují látky, které dokáží povzbudit, podpořit spalování tuků a příznivě ovlivnit celkový zdravotní stav. Jako spalovač tuků může působit i běžná káva, avšak u nepražené zelené kávy je tato funkce ještě intenzivnější. A proč jsou zelená kávová zrna lepší než ta hnědá? Protože pražením se obsah zdraví prospěšných látek snižuje, zde zejména o některé esenciální kyseliny. Zelená káva také po jídle stimuluje organismus, který rychleji začne využívat již uložené tukové zásoby.

Díky tomu, že jde o kávu nepraženou, jsou v ní zachovány všechny zdraví prospěšné látky. Zelená káva patří k největším zdrojům antioxidantů. O jaké látky vlastně jde a v čem spočívá jejich síla? Zelená káva obsahuje 10 -15 % bílkovin, 10 - 15 % tuku, 6 - 12 % sacharidů, především sacharózu, 0,3 - 2,8 % kofeinu a 9 - 12 % vody. Zbytek tvoří vláknina, třísloviny, organické kyseliny a další látky.

Útok na volné radikály

Kyslík vyživuje buňky, a je nezbytný pro udržení života. Zároveň ale na buňky neustále útočí jeho toxické formy v podobě volných radikálů. Ty oslabují imunitu, zhoršují celkový zdravotní stav i projevy nemocí. Přibližně deset tisíckrát za den je každá buňka lidského organismu napadána volnými radikály. A právě tělesný antioxidační systém chrání genovou výbavu před poškozením, a drží pod kontrolou špatné geny, které dávají pokyn ke vzniku konkrétních onemocnění. Tělo si však antioxidační kapacitu udrží jen v přirozeném a harmonickém prostředí. Vlivem stresu, exhalací a špatné životosprávy se antioxidační kapacita snižuje, a volné radikály mají zelenou. Narušují oběhový systém, rozvracejí metabolismus a oslabují ochranné i podpůrné funkce enzymů a různých živin. Když jich tělo nemá dostatek, nastupuje příroda.

Zdroje z přírody - „zelená“ vede

Antioxidanty se nacházejí hlavně v rostlinných potravinách, které mají výrazné barvy (purpurová, červená, zelená, modrá, žlutá). Patří k nim i zelená káva, obsahující zelené barvivo, které brání ukládání degenerativních látek, zmírňuje srdeční bolesti, působí kompenzačně při vysokém krevním tlaku, projevech vyčerpání a malátnosti, při vředech, cystách i očních onemocněních. K nejdůležitějším antioxidantům patří vitaminy, třísloviny, flavonoidy a karotenoidy.

Zelená káva a zákeřný vnitřní tuk

Zelená káva je bohatá na kyselinu chlorogenovou (silný antioxidant), která snižuje vstřebávání glukózy z tenkého střeva a reguluje uvolňování glukózy z jater do krevního oběhu, čímž přispívá ke spalování tuků a jejich využití jako zdroj energie. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6 % této kyseliny, zatímco zelená káva 39 %. Klinickými studiemi bylo potvrzeno, že tento tukožrout spolu s kofeinem mohou přispět ke snižování vstřebávání cukru, a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny. Toto hromadění pak zvyšuje riziko vzniku cukrovky nebo kardiovaskulárních chorob.

Hubnutí s ní je snazší

Zelená káva obsahuje kromě dále kyselinu kávovou, vitamin C, chrom a draslík. Tento blahodárný koktejl urychluje metabolismus, a tím i spalování tuků. Výzkumy potvrdily, že je vitamin C přítomen i u tvorby hormonů v nadledvinkách, které následně odbourávají tuky. V kombinaci s kofeinem „céčko“ dokáže výrazně zvýšit také výkonnost, což vede k efektivnějšímu hubnutí. Chrom zase mírní chuť na jídlo. Abyste si mohli zelenou kávu kdykoliv jednoduše připravit, vyzkoušejte instantní kávovinové nápoje, jejichž základ tvoří kromě kávy Čekanka lékařská, například zelenou kávu s kardamomen. Toto koření se přidává do kávy nejen pro chuť, ale také kvůli podpoře trávení. Kardamom působí proti žaludečním potížím. Milovníci kávy s mlékem ocení i to, že kardamom neutralizuje schopnost mléka vytvářet hlen a zanášet tak organismus.

A co je nejlepší – od teď mlsejte bez výčitek.

MUFFINY S ČISTÝM SVĚDOMÍM

Ingredience na 12 ks:
1,5 lžíce zelené kávy s kardamomem, 300 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, 2,5 lžíce kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 90 g nasekaných lískových ořechů, špetka mleté skořice, 1 vejce, 140 g hnědého cukru, 80 ml oleje, 12 papírových košíčků, hrubě nasekané ořechy na ozdobení.

Doba přípravy je asi 25 minut (plus asi 20 minut doba pečení).

Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si zelenou kávu – ½ čajové lžičky rozmícháme ve 4 lžících horké vody. Formu na muffiny vymažeme tukem nebo do jednotlivých mističek vložíme papírový košíček. Do misky nalijeme podmáslí a k němu vychladlou zelenou kávu. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou, nasekanými ořechy a mletou skořicí. V další míse utřeme do pěny vejce s cukrem a olejem. Přidáme moučnou směs a důkladně vše promícháme. Těstem naplníme plech na muffiny /plníme pouze do 2/3 výšky formičky/ a pečeme při 180°C ve střední části trouby přibližně 20 minut. Dříve než upečené muffiny vyndáme, necháme je 5 minut odpočinout ve formičkách. Muffiny můžeme na závěr ještě poprášit hrubě nasekanými ořechy.

muffiny



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Fleret je lék, říká autor knihy Umělci na šňůře Jakub Malovaný

200rozInspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný je autorem knihy Fleret - Umělci na šňůře. Podařilo se mu nashromáždit obdivuhodné množství informací o kapele a muzikantech, kteří jí prošli (a není jich málo), které pak šikovně prošpikoval historkami ze z...

Hledat

Chaty s osobností


Literatura

Zažeňte nemoci s Recepty z bylinek

Recepty z bylinek200Obecně bývám trochu skeptická k hobby knihám od zahraničních autorů – obzvlášť to platí u kuchařek, které jsou pak mnohdy plné všelijakých exotických surovin, a nic z nich neuděláte. I u nové knihy nakladatelství Mladá fronta Rece...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Filmové plakáty v průběhu věků
ImagePrvní filmoví diváci se zrodili na sklonku 19. století - a již tehdy je na projekce kraťoučkých, tehdy ještě samozřejmě němých filmečků lákaly sytě barevné plakáty, které slibovaly úžasný zážit...