Afrika uprostřed Prahy aneb Když je hodování kulturním zážitkem

Afrika uprostřed Prahy aneb Když je hodování kulturním zážitkem

Tisk

afrika200Dobrá jídla, africká káva, limonády, víno, příjemné prostředí s hudbou. Zkrátka kulturní prostředí. To vše nabízí první africká kavárna a restaurace v Praze Kafé Afrika. Najdete ji v pražské Vojtěšské ulici 241/9. Budete se cítit skvěle, pomůžete dobré věci a neutratíte majlant. Návštěva stojí zato!

 

 

Čočková vegetariánská polévka s yamem, pečené lilky, Kari Kari - kuřecí kari s burskými oříšky (pokrm z východní Afriky), domácí zázvorová limonáda s mátou. To vše měla možnost naše reportérka ochutnat v Kafé Afrika v rámci poledního menu (podávají je od 11 do 15 hodin), které se pro každý den mění. Vždy to ale jsou lehká jídla vhodná (nejen) pro letní měsíce. Navíc za ně v restauraci nenecháte výplatu: polévka vyjde na 35, lilky na 99, kuřecí kari na 110 korun, Etiopské Tips (hovězí soté s cibulkou a paprikou) na 125 korun To všechno včetně přílohy, kterou je rýže, kuskus či chléb.

Zaposloucháte se do afrických rytmů, vychutnáváte jemně kořeněnou chuť polévky, na jazyku se vám rozplývá ochucený lilek, masožravcům měkoučké kuřecí masíčko. Zázvorová limonáda s mátou a citronem má osvěžující a zároveň mile ostrou chuť. Zpříjemní vám chvíle v kavárně. Pokud máte rádi kávu, mají různé druhy - od 38 korun. Nejrůznější domácí limonády stojí 25 korun. Dvě deci bílého, růžového nebo červeného afrického vína 42 korun. Ochutnat můžete i africké pivo.

afrika5

 

Od 15 hodin si můžete vybrat z běžného jídelního lístku. Kupříkladu africká placka s avokádovou náplní vás vyjde na 68 korun, Nkovi (hovězí se zelím) na 150 korun. Přílohy kupujete zvlášť. Hodování v restauraci, kde jsou africká servírka i africký kuchař, je vyloženým kulturním prožitkem. Jako dezert i můžete dát Azonto (yamový pudink se zázvorem a ovocem) za 65 korun nebo třeba mrkvovo-ananasový salát za 65 korun.

Africké informační centrum

Kafé Afrika je jedinou africkou restaurací v Praze. Byla založena v červenci 2013 jako sociální podnik obecně prospěšné společnosti Humanitas Afrika. Otevřeno má od pondělka do čtvrtka od 11 do 22 hodin, v pátek a sobotu do 23 hodin, v neděli je zavřeno. V kavárně se konají i nejrůznější akce: v červnu se tam kupříkladu uskutečnil africký raut a kouzlo afrického šperku, kdy si lidé za vstupné 349 korun užili originální jídla z Ghany, Sierra Leone a Keni a vyslechli vyprávění afrikanistky a bývalé diplomatky Marie Imbrové.

afrika7

 

Kavárnu provozuje organizace Humanitas Afrika, o. p. s. Její informační centrum můžete navštívit v Ječné 2 (Praha 2). K dispozici je knihovna s více než 2000 tituly - publikacemi a periodiky o zemích Afriky ze všech oblastí společenského zájmu či o rozvojové problematice. Jsou tam studijní materiály pro studenty a učitele, filmotéka, kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost a kurzy afrických jazyků. Můžete se dozvědět mnohé o Afričanech i životě v Africe.

afrika9

 

 

foto: Andrea Cerqueirová

Kafé Afrika: http://www.kafeafrika.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Iluze paměti odkrývá falešné vzpomínky

iluze pameti200Pokud máte chuť se hodně zamyslet, upustit od všech tak zvaně ezoterických blábolů, a věříte výhradně vědě, sáhněte po knize Iluze paměti, která vám možná otevře oči. Když tomu všemu uvěříte…

 

 

 

...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Jarní programová nabídka rozkvete v České televizi již začátkem ledna

CT perexPočasí je natolik nevyzpytatelným jevem, že i přes snahy všech možných odborníků a specializovaných přístrojů, nelze nikdy dopředu odhadnout jeho rozmary. Letošní rok je toho příkladem. Vánoce se překvapivě nezahalily do sněhového hávu, a místo pozorová...