Reklama

Ikar vydal kuchařku držitele tří michelinských hvězdiček Michela Rouxe

Email Tisk

Čtyřiasedmdesátiletý Michel Roux, držitel tří michelinských hvězdiček a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a Waterside Inn, patří mezi nejúspěšnější světové šéfkuchaře. Nakladatelství Ikar nyní vydává český překlad jeho knihy Vůně francouzské kuchyně, jejímž základem je 100 receptů, které tvoří samou podstatu francouzské gastronomie. Kuchařka také obsahuje podrobné postupy klasických technik, nabízí fascinující příběhy o původu jednotlivých receptů a informace o přísadách a regionálních kulinárních tradicích. Součástí jsou také zajímavé postřehy o uzeninách, sýrech a vínech.

Francouzska kuchyne

„Během své kariéry jsem navštívil přes 60 zemí, ale pouze ve Franci jsem našel tak rozsáhlou a bohatou škálu všech možných potravin a pokrmů. Tento roh hojnosti patrně vysvětluje šíři a hloubku francouzské kuchyně, ale je to především rodinná tradice předávání prvotřídní, autentické platformy znalostí a dovedností z generace na generaci tak, jako se předává planoucí pochodeň, díky které získalo francouzské kulinární umění takovou pověst,“ píše Michel Roux v úvodu své knihy.

Kuchařka Vůně francouzské kuchyně obsahuje 100 receptů. Najdete v ní předpisy na polévky, předkrmy, pokrmy z vajec, korýšů, ryb, drůbeže, zvěřiny a dalšího masa, zeleniny, ale i na dezerty a vývary a omáčky. Vše doplňuje kapitola základních receptů na nejrůznější těsta či dokonalé přepuštěné máslo a přehledný rejstřík. Nechybí ani praktický slovníček pojmů.


V kuchařské knize Michela Rouxe se mísí vznešené pokrmy s těmi obyčejnějšími, protože obé podle autora zapustilo kořeny v kulturním dědictví Francie a její autentické kuchyni.


„Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.


Michel Roux: Vůně francouzské kuchyně
Z anglického originálu The Essence of French Cooking přeložila Jitka Rákosníková
Počet stran 272, MOC 669 Kč
Euromedia Group, k. s. – Ikar 2015
Vydání první
www.bux.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Banner

Přihlášení

K21 se představuje

IRENA AMBROŽOVÁ


redaktorka ve věku kolem třiceti let :-)

    Pochází z Prahy, kde strávila celý svůj život, kromě půlročního studia v Litvě a několika měsíčního toulání se Asií.

    Vystudovala Provoz a řízení letecké dopravy na ČVUT a Enviromental Engineering na ČZU. Pracuje jako dispečer v letecké dopravě.

    Pro K21 píše od léta 2014, před tím pracovala jako redaktorka a korektorka pro Studentpoint.cz, též přispívala do Informuji.cz, Info-Koktejl, CityBee a dalších. Na K21 má ráda příjemnou atmosféru podobně naladěných lidí  a možnost se dostat k zajímavým knižním a filmovým titulům.

    Mezi koníčky Ireny patří: literatura, letectví, cestování, tvůrčí psaní (je spoluautorkou dvou almanachů Odemykání), sport (zejména běh – členka běžeckého oddílu SK Svěrák, aktivně se účastní běžeckých závodů všech délek  a profilů, od krátkých krosů až po silniční maratony), běhá i Spartan race, ráda trávím čas v horách a nepohrdne dobrým pivem a vínem.

    A Ireny motto? „Daleká ať cesta má! Marné volání“

Banner

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 26

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Trochu jiné jižní Čechy

jizni cechy 200Nakladatelství Mladá fronta nedávno vydalo velkoformátovou obrazovou knihu Jana Lakosila Jižní Čechy krásné i zrádné v dobových fotografiích a dokumentech. Výpravná fotografická publikace nabízí zcela nový a unikátní pohled na novodobou hi...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Co je to animace? Buenos Aires experiment!

PAF Argentina 20013. ročník Přehlídky animovaného filmu, která proběhne od čtvrtka 4. prosince do neděle 7. prosince v Olomouci, představuje po Kolumbijské animaci další ze svých šesti programových sekcí.
„¡Cine, Che!“ – Buenos Aires experimen...