Ikar vydal kuchařku držitele tří michelinských hvězdiček Michela Rouxe

Ikar vydal kuchařku držitele tří michelinských hvězdiček Michela Rouxe

Email Tisk

Čtyřiasedmdesátiletý Michel Roux, držitel tří michelinských hvězdiček a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a Waterside Inn, patří mezi nejúspěšnější světové šéfkuchaře. Nakladatelství Ikar nyní vydává český překlad jeho knihy Vůně francouzské kuchyně, jejímž základem je 100 receptů, které tvoří samou podstatu francouzské gastronomie. Kuchařka také obsahuje podrobné postupy klasických technik, nabízí fascinující příběhy o původu jednotlivých receptů a informace o přísadách a regionálních kulinárních tradicích. Součástí jsou také zajímavé postřehy o uzeninách, sýrech a vínech.

Francouzska kuchyne

„Během své kariéry jsem navštívil přes 60 zemí, ale pouze ve Franci jsem našel tak rozsáhlou a bohatou škálu všech možných potravin a pokrmů. Tento roh hojnosti patrně vysvětluje šíři a hloubku francouzské kuchyně, ale je to především rodinná tradice předávání prvotřídní, autentické platformy znalostí a dovedností z generace na generaci tak, jako se předává planoucí pochodeň, díky které získalo francouzské kulinární umění takovou pověst,“ píše Michel Roux v úvodu své knihy.

Kuchařka Vůně francouzské kuchyně obsahuje 100 receptů. Najdete v ní předpisy na polévky, předkrmy, pokrmy z vajec, korýšů, ryb, drůbeže, zvěřiny a dalšího masa, zeleniny, ale i na dezerty a vývary a omáčky. Vše doplňuje kapitola základních receptů na nejrůznější těsta či dokonalé přepuštěné máslo a přehledný rejstřík. Nechybí ani praktický slovníček pojmů.


V kuchařské knize Michela Rouxe se mísí vznešené pokrmy s těmi obyčejnějšími, protože obé podle autora zapustilo kořeny v kulturním dědictví Francie a její autentické kuchyni.


„Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.


Michel Roux: Vůně francouzské kuchyně
Z anglického originálu The Essence of French Cooking přeložila Jitka Rákosníková
Počet stran 272, MOC 669 Kč
Euromedia Group, k. s. – Ikar 2015
Vydání první
www.bux.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

RENÁTA LUCKOVÁ


redaktorka

    je fotografka, novinářka, moderátorka a koučka. V autorské dvojici s Pavlem Veselým organizovali a moderovali mnoho akcí. Vedla rozhovory s různými významnými osobnostmi – podnikateli, manažery, politiky, diplomaty, s lidmi z kultury a dalšími. Její fotografie a texty byly publikovány např. v Katolickém týdeníku, na webových stránkách Arcibiskupství pražského, Historická šlechta, Svět úspěšných, v kulturní a hospodářské revue Fragmenty, v časopise Naše rodina, v tiskové agentuře MediapressServis, v časopise Policista, Český bratr, Překvapení aj. Absolventka VŠE a UK. Má zkušenosti v oblasti PR, reklamy a marketingu, ale i v oblasti  firemních financí, personálního řízení a andragogiky.

    Spolu s Pavlem Veselým jsou autoři knihy "Setkání s Dominikem kardinálem Dukou OP", která vyšla k jeho 70-tým narozeninám, kde publikovala i své fotografie.

Toulavka

Anketa


Partneři

Hledat

Mimísek 40

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Expanze na Mars aneb výprava do hlubin duše Marťanů
ImageAlex a Eva, dvě vysokoškolské studentky a kamarádky (nebo mladé intelektuálky?) usoudily, že jejich zážitky s bytostmi z Marsu – nebo-li s muži – jsou natolik nevšední a pozoruhodné, že by z nich měla ...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

Druhý ročník NFF startuje na hradě Křivoklát již za měsíc

krivoklat 200Přesně za měsíc otevře hrad Křivoklát svoje brány druhému ročníku festivalu noirových filmů, který se sem po úspěšné loňské premiéře přesunul z hradu Kokořín. Čtyřdenní program od čtvrtka 21. 8. do neděle 24. 8. 201...