Všichni jsme Hygge

Všichni jsme Hygge

Tisk

hygge tr perexV poslední době se nějak roztrhl pytel s knihami zaměřenými na tajemné slovo z dánštiny Hygge. Co se skrývá za tímto tajemstvím spokojeného života a skandinávským uměním dobře žít má odhalit i stejnojmenné kniha z edice Esence Knižního klubu od Louisy Thomsen Britsové.

 


Knížečka má malý příjemný formát, tak akorát do kabelky a má také decentní obálku. Zvláštní, leč klidná atmosféra dýchá také z fotografií Susan Bellové. Škoda jen natahování stránek v podobě citátů odsazených velkými mezerami z obou stran.


Hygge je definováno jako „vlastnost přítomnosti a prožívání sounáležitosti. Pocit tepla, pohodlí a bezpečí. Prožívání vlastního já a splynutí s ostatními lidmi a místy, které nás ukotvují, dodávají nám odvahu a útěchu. Prožívat hygge znamená pocítit intimitu a propojení. Je to pocit zapojení se a účasti, vědomí, že náležíme jeden druhému a přítomnému okamžiku. Hygge je pocit hojnosti a spokojenosti. Hygge spočívá v být, nikoli mít.“


Tato kniha má za úkol tuto definici přenést do praxe, popsat čtenáři reálné situace a také je naučit dát hygge do vlastního života. Je tak dělena na kapitol zaměřených na důležité aspekty hygge: někam patřit, úkryt, pohodlí, pocit pohody, jednoduchost, oslava. Texty jsou doplněny také spoustou citátů, které dané myšlenky podporují, například „Nevzpomínal, nedělal si starosti, prostě byl.“ (Tove Janssonová), nebo „Nepamatujeme si dny, pamatujeme si okamžiky.“ (Cesare Pavese).


Hygge: Tajemství spokojeného života je psán poměrně jednoduchým a lidským stylem, ale je na něm něco zvláštního. Za prvé je text plný samotného slova hygge – chápu, že se nedá přeložit a je to kniha o něm, ale po chvíli je to už obzvlášť rušivé. Za druhé máte po chvíli čtení dojem, že se jen omílá vše dokola a dané věci jsou prostě jasné.

Osobně celé hygge vnímám trochu jako nafouknutou bublinu, protože každý má nějaké to své hygge, každý má činnost, kterou zbožňuje nebo někoho, s kým může být absolutně sám sebou… I my jako národ máme hygge, jen pro to nemáme ten výraz a neumíme být možná tak šťastní, ale také si stojíme za svými tradicemi nebo rádi vyhledáváme úkryty například na chatách uprostřed venkova. Nicméně pokud chcete pochopit tento fenomén Hygge, tato kniha vám rozhodně dá všechny odpovědi a čtením neztratíte mnoho času.

hygge tr

Hygge: Tajemství spokojeného života
Autor: Louisa Thomsen Britsová
Překlad: Radka Klimičková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Euromedia Group v edici Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 192
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk! aneb básničky pro dětičky s tradičními Ladovými obrázky

cary mary zacek ladaV nové knížce Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk! s příhodnou titulní kresbou Josefa Lady, kde si děti užívají zimní radovánky, představujeme soubor básniček Jiřího Žáčka in...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Ad Astra je drama, které zaujme především svou vizuální stránkou

Ad Astra perex22. století. Umělá inteligence je součástí každodenního života, Měsíc a Mars jsou kolonizovány a kolem Neptunu krouží satelity obydlené lidmi. Na Zemi se staví anténa, která má dosáhnout až do vesmírného prostoru, kde má pomáhat s vyhle...