Jak se mlelo dříve obilí se návštěvníci dozví ve vodním mlýně ve Slupi

Jak se mlelo dříve obilí se návštěvníci dozví ve vodním mlýně ve Slupi

Tisk

mlyn200Technické muzeum v Brně nabízí návštěvu unikátní technické památky – vodního mlýna ve Slupi. Zájemci mohou navštívit stálou expozici mlynářství a seznámit se s procesem mletí obilí.Mlýn se nachází nedaleko Znojma. Jedná se o renesanční stavbu se čtyřmi funkčními vodními koly a mlýnským náhonem.

 

 

Dějiny vodního mlýna jsou úzce spojeny s vývojem krhovicko-jaroslavického vodního náhonu, který po staletí spoluutvářel vodní poměry povodí Dyje na hranici Moravy a Rakouska Náhon v současné době dosahuje délky přes 30 kilometrů.

První zpráva o existenci mlýna, pochází z roku 1512. Mlýn zde však nejspíš stál již dříve, neboť krhovicko–jaroslavický náhon, jehož vody mlýn využívá, je zmiňován v listině z roku 1302. Stavitelem mlýna a jeho majitelem byl ženský cisterciácká klášter v Oslavanechv. Do současné pozdně renesanční podoby byl mlýn přestavěn nejspíše v poslední čtvrtině 16. či na samém počátku století následujícího.

Mlyn3

Slupský mlýn patří po stavební stránce k nejvýstavnějším pozdně renesančním technickým zařízením svého druhu. Jeho význam však netkví pouze v architektonickém ztvárnění, ale i v souboru instalovaných mlýnských zařízení a strojů dávajících objektu další rozměr.  Všechna  zařízení jsou předváděna v ukázkovém provozu. Mlýn Krhovicko–jaroslavický náhon jsou  významné technické památky.

Mlyn2

Zdroj a ilustrační foto: Technické muzeum Brno

Otevírací doba památky: duben–říjen: úterý–neděle, svátky 9.00–12.00,  13.00–17.00


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Anders de la Motte uzavřel svou sérii ročních období

jarni obet 200Jarní oběť je závěrečným dílem z volné série oblíbeného švédského spisovatele Anderse de la Motta. Po Zimním ohni přichází jaro a s ním i oběť.

...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

27. Dny evropského filmu proběhnou v červnu

def 200Dny evropského filmu (DEF) proběhnou od 16. do 23. června. Jsou tak prvním filmovým festivalem, který se po rozvolnění vládních opatření v našich kinech uskuteční.

...