Koncert americkej speváčky Simrit Kaur môže mať pozitívny účinok na zdravie

Koncert americkej speváčky Simrit Kaur môže mať pozitívny účinok na zdravie

Tisk

Do bratislavského Ateliéru Babylon mieri americká speváčka world music Simrit Kaur. 18. septembra 2018 tak na vlastnej koži zistíme, že hudba môže byť liečivá. Môže nás zaviezť do zmeneného stavu vedomia a možno aj do procesu uzdravovania. Podľa profesora Andrewa Newberga, ktorý sa zaoberá výskumom vzťahu medzi spiritualitou a zdravím a je aj autorom mnohých kníh o neurológii, má meditačná hudba a spievanie mantier silu. Ľudia pri nej pociťujú stavy radosti, uvoľnenie, či šťastie. Môže mať dlhodobo pozitívny účinok na naše zdravie.

Profesor Andrew Newberg sa v jednej zo štúdií zameral na skúmanie mozgu pri meditáciách. Keď sa ľudia venujú určitej meditačnej činnosti, pri ktorej sú vysoko koncentrovaní, mozog robí dve veci. Koncentruje svoju pozornosť – čiže ak ste zameraný na mantru a dookola opakujete určitú frázu, alebo verš, tak váš mozog aktivuje predný lalok. Na jednej zo štúdií sa zamerali na opakovanie štyroch slabík: SA TA NA MA. Pokusom podrobili ľudí, ktorí nikdy predtým nemali žiadnu meditačnú prax. Uvedené slabiky opakovali dookola každý deň 12 minút. U všetkých zaznamenali veľmi špecifické zmeny už po niekoľkých mesiacoch, mali zvýšenú aktivitu predného mozgového laloku.

Príďte si vyskúšať silu hudby 18. septembra 2018 do Ateliéru Babylon. Koncerty speváčky Simrit Kaur sú dôkazom, že aj meditatívna hudba pritiahne široké spektrum poslucháčov. V zahraničí trónila aj na prvých priečkach hitparád.

simrit live

Keď žijete hudbou, rastie počas života, vyvíja sa s vašou osobnosťou. Ani si to nemusíte uvedomovať, ale druhí ľudia to vnímajú. Prvé dva albumy a hlavne ten prvý bol o hľadaní môjho smerovania. Milujem zvuky Indie, ale niečo sa vo mne začalo diať počas tvorby druhého albumu a začala som chcieť byť proste len sama sebou. Zrazu som sa chcela do seba ponoriť. Podarilo sa mi to až v treťom albume. Až vtedy som sa cítila komfortne, sama sebou“, hovorí o svojej tvorbe Simrit.

Mladá Simrit je matka, speváčka, rebelka a hovorí sa o nej, že aj tak trochu punk-rockerka. Môžete ju vidieť na fotkách v nežných bielych šatách s červenými teniskami. „Mojim vzorom bol Bob Marley, z jeho piesní prúdi múdrosť. Učí, ako žiť na svojej vlne. V tom je pre mňa podstata života. Nie je dôležité, čo si myslia ostatní, ale byť sám sebou. Niektorí ma nazývajú rebelkou, ale ja som takou duševnou rebelkou. My sme generácia X, už vieme prekuknúť veci, ktoré sú nám podsúvané. Netúžime po peknej fasáde. Chceme autentické, reálne verzie nás samých,“ vyznáva sa so zmeny v prístupe k tvorbe aj k životu speváčka a skladateľka.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Slečna Marplová po Česku?

kdo-jinemu-jamu perexMarie Rejfová přichází se svým prvním detektivním románem o Josefíně Divíškové. Kniha Kdo jinému jámu kopá je často přirovnávána ke Slečně Marplové. No několik společných vlastností hlavních představitelek by se určitě našlo...

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...