Matúš Čák Trenčiansky, pán Váhu a Tatier

Matúš Čák Trenčiansky, pán Váhu a Tatier

Tisk

„Je to prospechársky intrigán, ktorý využíva moc vo svoj prospech,“ hovorí Peter Kočiš o svojej úlohe v muzikáli Matúš Čák Trenčiansky.

Už v piatok 21. septembra prichádza na divadelné dosky Matúš Čák Trenčiansky, pán Váhu a Tatier. Autor Ľubo Horňák, speváci Jirka Zonyga, Martin Harich, Petra Maxinová, Lera a herec Peter Kočiš spolu s režisérom Petrom Weincillerom finišujú so skúškami. V obnovenej premiére vrátia na scénu muzikál o slávnom pánovi Váhu a Tatier, ktorý v stredoveku ovládal veľkú časť Slovenska a nebál sa ani uhorského kráľa. Česká muzikálová hviezda Jiří Zonyga bude bojovať, milovať a zrádzať v divadle Wüstenrot od 21. septembra.

Historický príbeh jedného z najznámejších stredovekých veľmožov z pera autorov Ľuba Horňáka a Doda Gombára zavedie divákov do stredoveku na prelom 13. a 14. storočia.

„Matúš Čák Trenčiansky je príbeh starovekého feudála, ktorý bol tvrdý obchodník a dnes by sme povedali vypočítavý oligarcha. Zamiluje sa do mladej ženy a je z toho prekvapený. Ona je z nepriateľského tábora Uhorského kráľa Karola Roberta, ktorého by mal Matúš rešpektovať a možno sa ho aj báť. Ale on si pyšne robí „zálusk“ na jeho korunu, ktorú aj ukradol a ukrýva ju na svojom hrade,“ hovorí o príbehu autor hudby Ľubo Horňák.

Ľubo Horňák písal pesničky novej rockovejšej generácii, v muzikáli zaznie aj veľký hit, ktorý skomponoval pre skupinu Elán s názvom „Tisíc a jeden krát“. Stredoveké Slovensko bolo zaujímavé, pretože malo medené bane. Meď bola strategická surovina, vyrábala sa z nej väčšina dôležitých vecí pre život.

„Ako vždy platí, ide o peniaze. Matúš Čák bol tvrdý politik, ktorý bezohľadne koncentroval moc vo svojich rukách. My vieme o histórii tak málo aj kvôli Matúšovi, keďže vypálil mesto aj hrad v Nitre a tým zničil staré archívy“, to všetko vie o postave Matúša autor hudby Ľubo Horňák.

Herca Petra Kočiša nevidíme často v muzikáloch, tu si zahrá rovno kardinála.

„Je to prospechársky intrigán, ktorý svoju moc využíva vo svoj prospech. Som rád, že môžem byt v kolektíve mladých ľudí. Hudba sa mi páči, keďže som „starý rocker“. Pevne verím, že Matúš Čák si nájde svojich divákov a že to predstavenie budeme ešte dlho hrať“, teší sa populárny herec Peter Kočiš.

Muzikal Matus Cak Trenciansky

Visegrad je vynález postavy z muzikálu, kráľa Karola Roberta, ktorého si s chuťou zahrá spevák Martin Harich. Tento mladý kráľ pochopil, že v jednote je sila a zjednotil Poľské, České a Uhorské kráľovstvo a tak vznikol prvý projekt Visegrad.

„Divadlo je vášeň, práve vďaka muzikálu Matúš Čák Trenčiansky som sa do neho zamiloval. Som muzikant, veľa cestujem a komponujem. Tento muzikál je vzplanutím mojej lásky k divadlu. Okrem toho hrám hlavnú rolu v Čechách vo výpravnom muzikáli „Catch me, if you can“ v Plzni“, hovorí sympatický Martin Harich. Martin Harich hrá predstaviteľa nepriateľského tábora Matúša Čáka, ktorý sa ale nečakane zamiluje práve do dámy z jeho dvora.

„Som mladý, rozmaznaný, nadržaný hajzel, ktorý baží po tróne - ale predsa má srdce“, použil tvrdé výrazy o svojej postave Martin Harich.

Skúšky vrcholia, speváci skúšajú rôzne hlasové polohy, dolaďujú sa tanečné čísla a kostýmové skúšky. S Petrou Maxinovou si zaspieva aj Lenka Rakárová, ktorej charakter postavy veľmi sedí jej temperamentnému hlasovému prejavu.

„Pre mňa ako pre rockovú speváčku je to ideálna tá energia, ktorá ide z muziky. Spievanie je náročné, musím byť v dobrej kondícii. Nemám alternáciu, musím si dávať pozor na zdravie, hlas i formu. V muzikáli hrám tú najnegatívnejšiu postavu. Zákernú, krvilačnú, beštiálnu a neľútostnú nájomnú vrahyňu Kumu, ktorá okrem zisku rieši aj osobnú pomstu,“ opisuje charakter Lera.
.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Podívejme se pod pokličku dinosaurům - Jak dinosauři fungují

jak dinosauri 200Nakladatelství Fragment vydalo pro všechny zvídavé děti poučnou, ale hlavně originální a zábavnou publikaci, která zodpoví mnohé otázky ze života dinosaurů. Takže se například dozvíte, jak tito tvorové vypadali nebo co patřilo do jejic...

Divadlo

Na hradě je ženská!

noc na karlstejne 200Poslední dobou jsme nebyli dlouho v divadle – po tom, co jsme se z jednoho představení vytratili během přestávky, jsme neměli vůbec chuť ani náladu. Po pauze jsme tedy vyrazili na Noc na Karlštejně a odcházeli jsme opravdu nadše...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...