Kniha plná informací, které nás o horolezectví mohou zajímat

Kniha plná informací, které nás o horolezectví mohou zajímat

Tisk

HorolezciPředpokládá se, že lidstvo, jako takové, může mít nejstarší vztah s horou Kilimandžáro. Nachází se totiž nejblíže prvního výskytu Homo sapiens, který byl zaznamenán. Nikdo neví, co přesně název „Kilimandžáro“ znamená. Ale klimatologové předpokládají, že do roku 2050, už na jeho vrcholu nebude sněhová pokrývka. V publikaci Horolezci; příběhy o odvaze a dobývání hor se krom historie konkrétních vrcholů dozvíme o všem, co se tohoto sportovně-filozofického odvětví týká.

Tuto obsáhlou publikaci vydalo nakladatelství Jota a je členěna jako klasická encyklopedie. Na vnějších stranách pevných desek jsou mapy pohoří a na začátku každé ze šesti sekcí předchází časová osa s obrázky. Na konci knihy je celkový rejstřík a rejstřík hor. První polovina knihy se zabývá především Alpami a prvopočátky objevování hor. Ve druhé polovině již přecházíme na vzdálenější pohoří až po nejvyšší hory Himálají. Nechybí mnoho fotek, obrázků a rámečků se shrnutím.

První horolezci potřebovali mít ke svým výpravám důvod. Některé byly romantické, jako inspirace pro poezii, jiné výpravy byly lovecké za kamzíky, poté převažovala věda. Až časem začali lidé chodit do výšin kvůli vlastní potěše. Kniha nás seznamuje s nejznámějšími osobnostmi horolezeckého světa od Hannibala a Petrarcy až po profesionální horolezce Ueli Stecka, Steva House, Rolanda Garibottiho a mnoha dalších. Dozvíme se o zrození pomůcek jako jsou cepín, mačky, lano nebo třeba kyslíkové přístroje. Kniha neopomíná šerpy, filmy s horolezeckou tématikou, historii Alpského spolku, ale také náboženství, kterého se hory nějak dotkly.

Mě na knize nejvíce zaujaly fotografie hor, na kterých jsou vyznačené možné výstupové trasy. Také velké zastoupení ženských jmen v rolí horolezkyň a průkopnic ženské rovnoprávnosti. Kniha jistě každému zkrátí dlouhou chvíli a zároveň může sloužit jako studnice vědomostí v dané tématice, kterou máme doma ihned po ruce.

„Nevadí mi představa, že zemřu v horách... čeká tam na mě většina přátel.“ Wanda Rutkiewiczová

Název: Horolezci; příběhy o odvaze a dobývání hor
Autor: Alpský spolek ve spolupráci s královskou geografickou společností
Překlad: Jakub Futera
Žánr: naučná literatura
Vydáno: 21. 11. 2018
Stran: 360
Vydalo nakladatelství: Jota

Horolezci 862x390


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Hororový román Historie děsu

historie desu200V říjnu vydalo nakladatelství Laser debutovou knihu, psychologický hororový román, Američana Graysona Hale Historie děsu. Vydejte se na výpravu do lidské psychiky a objevíte neskutečné vyprávění.

 

...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Kráčející skála se vrací domů

kracejici skala200Kráčející skála (2004) je film jako vystřižený ze staré akční školy. Kdysi dávno nebyly třeba lasery, umělá inteligence ani vesmírné bitvy s mimozemšťany. Akční zážitek uměl zprostředkovat i obyčejný mezilidský problé...