Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Tisk

 

Imperium jidlaKniha s příznačným názvem Impérium jídla popisuje historii celého lidstva ve vztahu k obživě, pěstování, lovu, konzumace a obchodu. Zabývá se tím, jak obrovský vliv má jídlo na utváření celých dějin - na vývoj a zánik civilizací, vznik válečných konfliktů jako důsledek neúrody, hladu a chudoby, na kolonizování různých zemí, dovoz kávy, čaje a kakaa a mnohé další.

 

Publikace je nesmírně zajímavá nejen z hlediska historie, ale také sociologie, geografie, kulturní antropologie, ekonomie, politiky, ekologie a filozofie. Dozvíte se spoustu informací, o kterých jste ani netušili. Velice se mi líbí grafika obálky a také odborné, ale srozumitelné pojetí textu. V knize vnímám výrazné poselství pro lidstvo do budoucna, uvědomění si některých skutečností, poučení a jisté varování.

Autoři:

Evan D. G. Fraser je profesorem geografie v kanadské provincii Ontario a docentem na School of Earth and Environment na univerzitě v britském Leedsu. Zabývá se zemědělstvím, změnami klimatu a ekologií.

Andrew Rimas je novinář a reportér. Momentálně působí jako šéfredaktor čtrnáctideníku Improper Bostonian.

Ukázka z knihy:

Ve středověku lidé považovali pivovary za neodmyslitelnou součást klášterů, a oprávěně. V Knize posledního soudu z roku 1086, tomto majetkovém průzkumu anglické společnosti vypracovaném na příkaz Viléma Dobyvatele, se mimo jiné píše, že mniši v londýnské katedrále sv. Pavla vařili ročně téměř 364 000 litrů piva. Na toto téma se přirozeně objevovaly i nejrůznější vtipné prupovídky, například tato z roku 1295:

“Opat z Burtonu připravoval dobré pivo, když se v pátek postil, ale dokud měl nějaké z jiného kláštera, toho svého se nikdy nedotkl.”

Díky tomu, že pivo vařili mimo jiné z chmele, mohli mniši své přebytky obilí “skladovat” v podobě tohoto nápoje, a ten pak prodávat třeba i vzdálenějším zájemcům, jinými slovy přeměnili proces rozkladu a fermentace ve svůj prospěch.


Název: Impérium jídla
Autor: Evan D. G. Fraser, Andrew Rimas
Překlad: Lubomír Sedlák
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 444
Vydalo nakladatelství: Albatros Media a.s.
Hodnocení: 95 %

Imperium jidla


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dvě ženy, jeden muž. Která si získá jeho srdce?

Ta ktera prohraje perexKdyž nádherná Piper poprvé uviděla atraktivního právníka Lea, hned věděla, že je to ten pravý. Má jen jedinou chybu Snubní prsten. Piper však ví, že žádné manželství netrvá věčně. A Leo jí za případné potíže stojí...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

Pohádka o Popelce se nekonala

altSekce Noční horizonty zlínského filmového festivalu přináší filmy “nedětské a nemládežnické”. Pokud se považujete za náročnějšího diváka, tak vězte, že stojí za to zůstat vzhůru, odolat ostatním filmovým svodům a zamířit do kina. Zaváhat se nevypla...