NPÚ:Jihočeské památky lámou návštěvnické rekordy

NPÚ:Jihočeské památky lámou návštěvnické rekordy

Tisk

Pamatky 200Jihočeské památkové objekty spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo od ledna do července 2014 582 880 návštěvníků.


Jedenáct památek ze třinácti, které spravuje Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích, hlásí oproti loňsku zvýšenou návštěvnost. Nejvíce lidí každoročně zavítá na státní hrad a zámek Český Krumlov, který koncem července dosáhl bezmála dvousettisícové hranice a státní zámek Hluboká, kam se podívalo 141 784 lidí. Do první pětice nejnavštěvovanějších jihočeských památek již stabilně patří zámek Červená Lhota, hrad Rožmberk  a také státní hrad a zámek Jindřichův Hradec. Největší růst počtu návštěvníků oproti loňsku zaznamenal státní zámek Kratochvíle; zatímco loni o něj projevilo zájem 14 268 turistů, letos jich bylo již více než 21 000 .

Pamatky1


Památkové objekty lákají k návštěvě nejen klasických prohlídkových tras, ale každoročně chystají desítky dalších kulturních akcí. V nabídce nechybějí oblíbené noční či kostýmované prohlídky, hudební i divadelní festivaly, výstavy, koncerty, šermířská vystoupení nebo taneční večery.


Také v srpnu se mohou návštěvníci těšit na zajímavé kulturní akce. Jejich vyvrcholením bude Hradozámecká noc, která letos připadne na sobotu 30. srpna a během níž se otevře více než 70 státních i nestátních památek po celé republice. V jižních Čechách se do akce zapojí osm památkových objektů.


Také památkové objekty na Vysočině spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo až dosud téměř 110 tisíc lidí, což je více než v loňském roce.

Pamatky2


Zvýšený zájem turistů o památky UNESCO dokládá návštěvnost poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Na tento klenot barokní gotiky z dílny architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela zavítalo do konce července 2014 více než 17 tisíc návštěvníků, což je o 34 procent více než loni.


Také na hrad Lipnice dorazilo oproti loňsku více lidí, a to o zhruba 20 procent.

Pamatky3


Nejnavštěvovanější památkou v kraji zůstává zámek Telč. Po Zelené hoře se na třetí příčce pomyslného žebříčku návštěvnosti umístil zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde je návštěvnost srovnatelná s loňským rokem. Také zámek v Náměšti nad Oslavou navštívilo doposud téměř osm tisíc turistů, tedy přibližně tolik jako loni.

www.npu-cb.eu

foto:autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Série Bratrstvo – skvělá dobrodružství pro kluky (i holky)

Bratrstvo 200Australský spisovatel John Flanagan začal psát kdysi pro svého syna Michaela dobrodružné příběhy. Prý chtěl probudit v potomkovi zálibu ke čtení. Tehdy netušil, že se z nich stane vyhledávaná četba kluků několika kontinentů. Ú...

Divadlo

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...

Film

Dcera divočiny zve do kina

Dcera divočinyHelena žije idylický život. Má milujícího manžela, krásnou dcerku, domov, stabilní práci. Ale má i tajemství. Jako dítě vyrůstala v divočině, naprosto odříznutá od světa, vychovávána svým tvrdým otcem tak, aby byla schopná přežít i v nejd...