Vánoce po Finsku
Banner

Vánoce po Finsku

Email Tisk

Finsko 200Pomalu se nám blíží Vánoce, a protože ty české tradiční známe, vyzpovídala jsem pár mých finských přátel, aby mě zasvětili do těch finských. Jako vždy se tradice liší rodina od rodiny. Někteří vyrazí do kostela, jiní zase do baru na vánoční program.

 

 

V centru Tampere se každoročně pořádá Vánoční trh, na kterém se můžete zahřát tradičním nápojem zvaným  ,,glögi´´, což je velice podobné našemu svařenému vínu. Vyrábí se z vody a koření (hřebíček, skořice a zázvor), které se povaří a postupně se do něj přidá šťáva z černého rybízu, rum nebo jiný alkohol, mandle, také se může přidat pomerančová kůra nebo hrozinky. Samo slovo glögi je odvozeno od švédského slova ,,glögg" ,které vzniklo ze slova ,,glödgat vin", což v překladu znamená ,,hřející či zahřívající víno".

Na tradičním vánočním stole nesmí chybět ,,lanttulaatikko" či ,,porkkanalaatikko" , malý pekáček s dušeným tuřínem nebo mrkví a hlavně bramborová kaše. Tyhle různé ,,laatikko´´ si ve Finsku můžete koupit už hotové v obchodě. Peče se vánoční šunka, nechybí ani různí druhy ryb, například losos nebo sled´, hodně se dělají masové kuličky a salát z červené řepy. Nesmí také chybět víno, různé druhy čokolády (mezi nejoblíbenější patří tradiční finská čokoláda Fazer nebo Panda) a finská verze perníčků.

Finsko

Co se tradic týče, jak jsem již dříve psala, liší se to od rodiny. Věřící většinou vyrazí do kostela na Vánoční mši a doma si před rozbalováním dárků čtou z Bible.  Většina Finů chodí na hřbitov, zapálit svíčku svým rodinám.

Finové hodně rádi tráví čas v rodinném kruhu, takže i během Vánočních svátků, navštěvují své příbuzné anebo slaví Vánoce celá rodina pohromadě.
Taky nelze opomenou velice oblíbenou finskou saunu, která je neopomenutelnou součástí Vánoc. Většinou se chodí do sauny už 23. 12. večer, což je i zároveň skvělá příležitost strávit čas s přáteli, než naplno vypuknou vánoční svátky.


Recept na porkkanalaatikko (mrkvový kastrol):
2,5 dl rýže (z rýže uvařím kaši) a 1l mléka
1kg mrkve
3-4 vejce
4    polévkové lžíce strouhanky
Sůl

Postup:
Z mléka a rýže uvařím rýžovou kaši. Mrkev si nakrájím na menší kousky a vaříme doměkka. Vodu ve které vaříme mrkev trochu osolíme.
Uvařenou mrkev rozmixujeme na kaši a smícháme s rýžovou kaší a vejci. Vše nalijeme do pekáče nebo hliníkových nádobek, co se dají koupit v obchodě přímo na pečení, na jedno použití. Vrch posypeme strouhankou a můžeme poklást i pár plátků másla.
Pečeme na 150 stupňů, asi po dobu 2 hodin.
 

Perunalaatikko (bramborový kastrol)

Asi 2kg bramborové kaše z prášku anebo vlastně udělané z brambor
5    polévkových lžic mouky
3 polévkové lžíce másla
8 dcl plnotučného mléka
2 čajové lžičky soli

Postup: brambory uvaříme doměkka, rozmačkáme a posypeme moukou a mixérem rozmixujeme na kaši. Přidáme máslo, mléko a sůl. Vše nalijeme do vymazaného pekáčku. Nenaplňujte pekáč až po okraj, mohlo by vám to přetéct vrchem.
Pečeme na 150-170 stupňů přibližně 2 hodiny.


Uzený losos na tmavém žitném chlebu

Můžeme použít i normální bagetu či rohlíky, jako na jednohubky
150g uzeného lososa
200g mazacího sýra
¼ šálku kysané smetany
2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru nebo pažitky

Postup:
Sýr a smetanu smícháme a přidáme pažitku nebo kopr (jako pomazánka-já někdy používám pažitkový krém Bonjour). Lososa nakrájíme na kostičky nebo z něj uděláme ruličky a připíchneme párátkem k bagetě či rohlíku.


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa

Počasí v ČR


Partneři

Hledat

Mimísek 36

Čtěte také...

Nejkrásnější nádraží roku 2016 mají v Mimoni

nadrazi200Ocenění Nejkrásnější nádraží v letošním roce získalo nádraží Mimoň. Historická nádražní budova, která byla před osmi lety opravena, získala v 10. ročníku soutěže 2713 hlasů z celkových 6276. Ocenění pohádkové nádraží si v letošním jubilejním ročníku odnesla nádraží Nová Paka...

Z archivu...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Kladivo na čaroděje udeřilo již po osmé a vznikla tak Pekelná šleha

sleha perexNakladatelství Epocha nám přináší další díl knižní seriálu akční městské fantasy s týmem netradičních detektivů, kteří bojují proti nadpřirozeným silám a zvráceným bytostem. Co se odehrává v osmém příběhu a jak to na čtenáře působí, se dočtete v n...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Tohle je válka! Romantika v akčním hávu
ImageJak to vypadá, když se dva nejlepší kamarádi, oba špičkoví agenti CIA, zamilují do jedné dívky? Není to sice přímo příběh ze života, se kterým bychom se mohli ztotožnit, ale své diváky si určitě najde. Jedná o snímek, který sice neurazí, ale a...