Na Sychrově jsou dva betlémy – původní rohanský i replika v životní velikosti

Na Sychrově jsou dva betlémy – původní rohanský i replika v životní velikosti

Tisk

Sychrov 200Sychrovský zámek představil nový betlém v životní velikosti, který je částečnou replikou původního rohanského.

 

 

 

V zámeckém depozitáři je léta opatrován a ochraňován původní sychrovský betlém, který byl zhotoven pro šlechtickou rodinu Rohanů na počátku 20. století. Návštěvníci ho mohou vidět pouze při adventních prohlídkách, neboť patří k umělecky i historicky vzácnému mobiliáři zámku. Před časem vznikl nápad zhotovit kopii rohanského betlému, ale v životní velikosti, a umístit ho na nádvoří zámku.

Sychrov1


Pro spolupráci bylo osloveno Střední odborné učiliště nábytkářské a Střední škola tvorby a designu nábytku v Liberci. Betlém na nádvoří zámku v životní velikosti zhotovili studenti na základě dodaných fotografií.

V první etapě vznikl chlév s volkem a oslem, kometa a figury Marie, Josefa a Ježíška. Každým rokem se budou doplňovat další postavy. Betlém o rozměrech 2,5 x 6 x 2,80 m je zhotoven ze smrkového dřeva, figury z voděodolné překližky, malba je provedena akrylátovými barvami.  

Sychrov3


Betlém bude na sychrovském nádvoří k vidění do Tří králů; potom bude uschován a vystaven – již s dalšími figurami – opět za rok.

Novogotický zámek Sychrov sloužil jako rezidence rodu Rohanů. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky; většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Zámek je veřejnosti zpřístupněn celý rok, a to denně. V létě jsou v nabídce dětské zkrácené prohlídky s princeznou.

Sychrov4

U zámku je rozsáhlý anglický park s oranžerií – kavárnou. Před zámkem je množství obchůdků, pro zvídavé interaktivní výstava Technopolis (věda a vynálezy 19. a 20. století), v zámeckém sklepení je Medvědí galerie.  V zimním období je zámek otevřen denně včetně pondělí od 10 do 14 hodin.

Kontakt: www.zamek-sychrov.cz
Tisková zpráva Národního památkového ústavu, www.npu.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: Akustické turné jsme chtěli udělat jinak, než ostatní kapely a teď hrajeme divadlo!

Mandrage 200Kapela Mandrage má za sebou první čtyři koncerty svého akustického turné. Za čtrnáctiletou existenci kapely je to poprvé, co se na podobné turné vydala. Koncerty reflektující historii kapely je možné navštívit v divadlech ve vybraných městech Č...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kniha pro ty, co chtějí doma čarovat

HausMagick 200V nakladatelství Jota vyšla kniha HausMagick s podtitulem Kouzelné bydlení ve stylu Hygge.

 

...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi představí premiéru muzikálu Miluju tě, ale…

premiera200První premiérou roku 2023 bude muzikál Miluju tě, ale…, který bude mít premiéru v pátek 17. února od 19 hodin na velké scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi. Hra mladoboleslavskému divákovi představí ne neznámého autora Joea DiPietra (hraje se tu...

Film

Svou kariéru, která měla na začátku mezinárodní lesk, bral herec Ivan Palúch s nadhledem

ivan paluch perexByl jen jeden slovenský herec, který v roce 1969 kráčel na festivalu v Cannes po červeném koberci a který tam byl tehdy zastoupen hned třemi filmy - českým snímkem Markéta Lazarová, kde měl roli A...