Model věže ve 3D

Model věže ve 3D

Tisk

mosteckaVez perexPo naskenování Staroměstské mostecké věze v Praze vznikne model detailů její fasády z 3D tiskárny. Návštěvníci ho v budoucnu uvidí v Muzeu hlavního města Prahy.

 


Skenování poslouží i k posouzení stavu stavby. Staroměstská mostecká věž je poslední z řady pražských památek, kterou odborníci naskenovali. Podobně jako věž byl naskenován také celý Karlův most, socha sv. Jana Nepomuckého z kostela sv. Ducha, nebo maskaron na opěrném pilíři chrámu sv. Víta. Tato metoda je díky své šetrnosti vhodná pro arcarcheologii a památkovou péči, ale vzhledem k malému povědomí, velkým nárokům na kapacitu počítačů a také nedostatku financí je zatím využití v těchto oborech spíše výjimečné. Nejčastěji se využívá v průmyslu, strojírenství a lékařství. U památek dokáže skenování odhalit míru narušení vnějšího pláště objektu.

mosteckaVez1

Autorem věže byl stavitel Petr Parléř, který se zasloužil i o vznik Karlova mostu. Ten věž nechal zhotovit z pískovcových kvádrů, a přidal také unikátní a pro gotiku zcela typický prvek, lomený oblouk a klenbu s trojpaprsky. Stavba byla dokončena v roce 1380. Brána mostní věže sloužila mimo jiné jako průjezd korunovačních královských průvodů, neboť se nacházela na trase Královské cesty. Během třicetileté války byla věž několikrát odstřelována nepřátelskými vojsky, což vedlo k jejímu poškození. Poničena byla také v roce 1848 v období revolučních bojů; proto došlo o několik let později k rozsáhlým stavebním pracím na záchranu památky. Rekonstrukce probíhaly pod vedením českého restaurátora Josefa Mockera. Ve dvacátém století byly původní gotické sochy odstraněny, aby byly následně umístěny do lapidária Národního muzea v Praze. Na věž byly osazeny napodobeniny. Historii věže je věnována stálá expozice v jejím interiéru.

Nejkrásnější gotická stavba Evropy
Hranolovitá věž se skládá ze tří pater. Zakončena je nejen cimbuřím, ale také vysokou břidlicovou střechou. Věž se tyčí do výše bez mála padesát metrů; postranní věžičky dosahují o něco výše.

Staroměstská mostecká věž je unikátní především svou sochařskou výzdobou. Při pohledu z Křižovnického náměstí je věž rozdělena na čtyři části. Ve spodní části jsou umístěny drobnědrobnější plastiky. Nad nimi je část, která je tvořena významnými erby těch historických zemí, kterým vládli lucemburští panovníci. Společně s erby je zde také původní městský znak Starého Města. V prvním patře stojí sochy císaře Karla IV., svatého Víta a krále Václava IV. Ve vyšším patře jsou umístěny sochy svatého Zikmunda a svatého Vojtěcha.

Staroměstskou mosteckou věž spolu s mostem nechal vybudovat císař Karel IV. Jeho syn Václav IV. ji nechal doplnit o dílčí výzdobu. V 60. letech minulého století byla většina gotických soch nahrazena replikami, místo nich byly v letech 2002 až 2006 zhotoveny kopie z pískovce, které jsou na věži dosud. Originály soch jsou uloženy v Lapidáriu Národního muzea v Praze.

Ctibor Čejpa, zdroj  www.propamatky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvoření s Pipasikem

Pipasik perexZuzana Šuleková a Jitka Musilová jsou kamarádky, povoláním architektky, které se zároveň starají o své malé děti. Společně založily značku Pipasik. Pod touto značkou vymýšlejí pro děti smysluplné činnosti spojené s tvořením a dávají dětem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

zahrada plna zivota 200Zahrada plná života je útlá novinka, která vyšla v nakladatelství Grada. Zjistěte díky ní, jak přilákat do zahrady užitečné živočichy i vy!

 

...

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...