Park na Sychrově prochází rozsáhlou úpravou - největší od konce války

Park na Sychrově prochází rozsáhlou úpravou - největší od konce války

Tisk

Sychrov1Zámecký park na Sychrově na Liberecku prochází nejrozsáhlejší úpravou od konce druhé světové války. Práce se budou probíhat po celý rok; cílem je vrátit parku původní podobu.

  Park v anglickém stylu vznikl v 19. století za vlády knížecí rodiny Rohanů. Čtyřiadvacetihektarový park je nyní kvůli revitalizaci uzavřený; veřejnosti bude znovu přístupný od března. V parku arboristé ošetří více než 300 stromů a na podzim v něm vysadí 650 stromů a téměř 13 000 okrasných keřů a růží. Nově budou ošetřeny trávníky po odstraněných stromech a náletových dřevinách. Projekt navazuje na loňskou obnovu aleje Rohanka. Alej z počátku 19. století patří mezi nejvýznamnější v zemi.                                                                                                    

Původní barokní zámek byl po roce 1840 přestavován v novogotickém slohu, jako rodové sídlo Rohanů. V těchto intencích byl založen i nový zámecký park.

Sychrov2

Jádro parku je dodnes obehnáno zdobným litinovým oplocením; jako vstupy do parku slouží jednak kované litinové brány, v minulosti to byl i tunel, ústící při budově bývalého hostince pod zámeckým svahem a spodní příjezdovou cestou. V současné době se připravuje plán na obnovení této spojnice mezi vnitřní a vnější částí parku, v souvislosti s opravou havarijního stavu opěrné zdi pod zámkem. Kníže Kamil Rohan byl vášnivým botanikem a sběratelem a těžiště jeho zájmu spočívalo v úpravách zámeckého parku a v bohatých dendrologických a botanických sbírkách. Stopy krajinných úprav lze najít i v okolí Sychrova a přilehlých vesnic. Krajina byla protkána alejemi lemujícími cesty rohanského panství, na významných místech v krajině nalezneme drobné dominanty v podobě stylizovaných rozcestníků a plastik. Vodní plochy byly opatřeny umělými ostrovy a břehovými porosty; celý krajinný obraz byl umělecky ztvárněn a vyvážen. Celkový ráz krajiny byl podtržen i stylizací hospodářských budov v krajině.

Sychrov3                                                                                

Oranžerie tvoří architektonickou dominantu zámeckého parku. Stavba stylově nezapadá do gotizujícího charakteru sychrovského zámeckého areálu, protože je vybudována ve stylu italské novorenesance roku 1852.                                                                                                              

Areál parku je ohraničen litinovým plotem. V jižní části navazuje na plot ohradní zeď s cimbuřím, která byla vybudována z lomového kamene a kvádrů. Součástí stavby jsou dvě bašty s půlkruhovým vchodem a klíčovou střílnou.


Foto: autor
Zdroj: NPÚ a zámek Sychrov


www.npu.cz, www.zamek-sychrov.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Robert Vlach: Na volné noze

Na-volné-nozePráce na volné noze není jen o výhodách. Před nějakým tím rokem jsem se zúčastnila výzkumu, který autor mezi volnonožci dělal. Výhod jsem spatřovala mnoho, ale také jsem si se spoustou věcí neuměla poradit. S odstupem několika let držím v ru...

Divadlo

Inscenace 1000 tváří Adiny přináší dobovou atmosféru a přitažlivý pohled za kulisy

adina200Jeden barvitý život přinesla v živých barvách premiéra nové hry Daniely Sodomové. Inscenace, jejíž režisérkou a choreografkou je Adéla Stodolová, nese název 1000 tváří Adiny, což mnohé napovídá. Samozřejmě že jde o filmovou hvězdu Adinu Mandlovou. A není ...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...