Balijský deník: I v ráji někdy prší

Balijský deník: I v ráji někdy prší

Tisk

munduk-singaraja perexJiž počtvrté se nám přihlásila naše zahraniční zpravodajka Barbora Adamcová z dalekého Bali, aby nám přiblížila atmosféru a život v této exotické destinaci. Dnešní příspěvek je plný vůní, pocitů, zvuků... Zurčení vodopádů, řev papoušků, teplé dešťové kapky, zkrátka doslova na vás dýchne místní rajská atmosféra.

 

 

I v ráji někdy prší. Od rána je pod mrakem (což je v tomto období celkem normální) a já se ukrývám na nejrůznějších místech. Ráno vstanu, popadnu knihu a vyrážím na snídani. Opravdu mě to tady baví. Zaujímám místo s výhledem na moře, dám si ovoce a zelený čaj. Otevírám knihu a mezi doušky si čtu. Jediné, co na tom není dokonalé, jsou mé myšlenky utíkající k faktu, že se budu muset za pár dní vrátit do školy a řešit zase realitu… ale teď ještě ne.

A dnešek není dnem, kdy bych chtěla být  jen někde zalezlá a pomalu se aklimatizovat na návrat do ČR. Dnes odpoledne totiž vyrážíme na Lemurkih waterfalls. Podle místních je to jedno z nejkrásnějších míst na Bali.

Po dvou hodinách kodrcání po kostrbatých silničkách přijíždíme do malé vesnice, kde nás nadšeně vítají místní a přichází k nám náš ,,guide“, osmnáctiletý chlapec, který nám později vypráví, jak šetří peníze na cestu do Evropy, aby mohl posílat peníze svojí rodině. To si zde, koneckonců, přeje hodně lidí. Myslím ovšem, že je všude chleba o dvou kůrkách.

Git-Waterfall

První hodinu procházíme přes osady s vanilkou, hřebíčkem, muškátovým oříškem a všechny vůně jsou nesmírně intenzivní a vtahují nás stále více do vnitrozemí. Stromy jsou obalené rambutanem a mangoldem. Jestli tohle není ráj, tak už opravdu nevím, co si mám myslet.

Dostáváme se k velkému útesu, ze kterého po straně vede rovných 340 schodů směrem do nížiny k vodopádům. Vlhkost zavinila, že vysoké ostré schody jsou kluzké a na některých místech chybí zábradlí, což nám poskytuje možnost rovnou se vrhnout několik desítek metrů do řvoucí zeleně plné života.

Teď už jsme dole v údolí a slyšíme rozzuřené vodopády. Náš průvodce vypráví, že údajně protékají místem původních chrámů a proto ten, kdo vdechne výpar, nebo se vykoupe ve vodě, posvětí svou mysl a dojde plného zdraví.

munduk-singaraja

Jsme tady. Skoro se neslyšíme přes ten rámus a nezbývá nám nic jiného, než tiše obdivovat tu krásu. Tropický les, řev papoušků, respekt z vodopádů, kapky v ovzduší a to vše jako by nás přímo pohlcovalo. Za pár vteřin jsme promočení až na kost ze samotných výparů a prašných kapének.

Nepopsatelný pocit… jako bych stála uprostřed podstaty vesmíru. Tak tohle je ono! Stojím tady pod vším, pod úrovní světa a vstřebávám každý detail všemi molekulami svého těla… jsem uchvácená!

Teď už je čas se vrátit, neochotně se loudáme, znovu brodíme říčku a psychicky se připravujeme na ty obrovské schody vedoucí zpět na svět.

Byl to nádherný zážitek! Vůně koření, ovoce a svěžest vodopádů. Krásná procházka starými vesničkami a schody jako z Dantova ,,očistce“.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Christianizace a utváření křesťanské monarchie

christianizace200I v anglicky psané literatuře se docela často vyskytují tematicky ujednocené sborníky, sepsané odborníky z různých zemí - a může nás těšit, že mezi nimi nalezneme též české autory, zacílené na české (československé) teritorium. Bohužel...

Divadlo

Dramox má 3. narozeniny! Je v kinech a divadlům poslal 25 milionů korun

DramoxDramox slaví třetí narozeniny, nabízí přes 350 představení a divadlům poslal 25 milionů korun. Nově ho najdete v kinech po celé republice, kde si diváci každý měsíc užijí několik divadelních hitů na velkém plátně. Dramox se po třech letech fu...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...