Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Speculum Alchemiae Prague - Tajný vchod i magické podzemí

Tisk

Laborato 200Prostory byly objeveny při rekonstrukci jednoho z historicky nejstarších domů v pražské Haštalské ulici. Tato budova byla zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.  

 

 

Alchymistická dílna Rudolfa II. z 16. století  okouzlí svou magickou atmosférou a seznámí návštěvníka se středověkou činností alchymistů, na kterou navazují i mnohé současné vědecké obory.

První informace o kamenné zástavbě na místě dnešního muzea se datují už k roku 900 n.l.; jde patrně o druhý nejstarší dům v Praze. 

Laborato1

 

Dům stál u evropské hlavní, tisíce kilometrů dlouhé, obchodní cesty Via Grande. Tudy  od 9. století putovaly obchodní karavany ze západu Evropy na Dálný Východ. Obchodníci a kupci, kteří stezku využívali, se zřejmě zastavovali i v tomto domě a nabízeli zde mnohé exotické zboží. Podle zachovalých písemných pramenů zde v 15. století byla lékárna, ve které alchymisté prodávali svoje lektvary a elixíry.

V 16. století zde císař Rudolf II. nechal zřídit svou alchymistickou laboratoř; na jeho pozvání zde pracovali nejvýznamnější alchymisté své doby.

Dům prošel v průběhu staletí několika změnami a přestavbami. Jako jeden z mála byl zachován při asanaci židovského města, která v Praze proběhla v 19. století. Tato událost je dodnes obestřena tajemstvím; nikdy se nepodařilo spolehlivě vysvětlit, proč byl právě tento dům z asanačního plánu vyřazen.

Laborato2

 

Pod domem se kromě objevení alchymistické dílny našly také tři podzemní chodby, které vedly na Pražský hrad, Staroměstskou radnici a za brány města.

K domu se také váže mnoho pověstí a legend. Ta nejznámější mluví o ohnivém kozím spřežení, které se zjevovalo před tímto domem.

Laborato3

 

Návštěva muzea zahrnuje prohlídku alchymistovy pracovny a alchymistické dílny v podzemních katakombách. Délka prohlídky je přibližně 30 minut.

Otevírací doba muzea: Po - Ne: 10.00 – 18.00. Vstupné: Dospělí - 200 Kč, studenti, senioři - 150 Kč, děti - 70 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti) – 500Kč.   
 
Kontakt: Speculum Alchemiae Prague, Haštalská 1, 110 00, Praha 1
ilustrační foto autor


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Pavlína Brzáková, Jaroslav Dušek: Tvarytmy

Tvarytmy 200Jaroslav Dušek v této knize předestírá mimo jiné, také velice zajímavý trend do budoucnosti. Je odvozený od toho, co přirozeně kolem sebe vidí a není tak úplně špatný. Líbilo se mi, že tato kniha mi přivodila úplně jiné myšlenky a vize ohledně b...

Divadlo

Slavný muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení začínají zkoušet zlínští herci. Zpívat s nimi bude host Igor Timko

zeny na pokraji 200Zlínské divadlo zkouší muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení podle slavného Almodóvarova filmu v režii Stana Slováka, uměleckého šéfa Městského divadla Brno, a v hlavní roli s Petrou Královou v roli Pepy. Netradiční spolupráci...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...