15. setkání ve střední části Moravského krasu

15. setkání ve střední části Moravského krasu

Tisk

Zelezo cestovani 200Technické muzeum v Brně organizuje, zajišťuje a částečně realizuje činnosti v areálu Staré huti u Adamova (národní kulturní památky ve správě Technického muzea v Brně) jako je i patnáctý ročník setkání ve střední části Moravského krasu.

 

Návštěvníci z řad široké veřejnosti budou moci vybírat z bohatého programu:


• volně přístupná expozice železářství
• ukázkové tavby v replikách kusových železářských pecí používaných v okolí slovanskými hutníky v období 9. století – ukončení taveb v 16.30 hod.
• pálení dřevěného uhlí v milíři (stavba milíře bude probíhat od 17. května, jeho zapálení je naplánováno na poledne v pondělí 18. května, v sobotu 23. května bude milíř rozebírán)
• výroba dehtu
• kovářské zpracování výsledků předchozích taveb
• odlévání barevných kovu tradiční metodou do hliněných forem
• pálení vápna v selské vápence
• soustružení dřeva na replice středověkého pružinového soustruhu, řezbářství
• výroba keramiky na kopacím hrnčířském kruhu
• textilní technologie využívané v období raného středověku (tkaní na karetkách, na desce a na lucetu)
• mletí mouky na rucním mlýnku a pecení chleba v rekonstrukci středověké pece
• prezentace ochrany přírody a krajiny v CHKO Moravský kras
• botanická vycházka

Zelezo 1

Cílem akce je zejména připomenutí staré železářské tradice místa i okolí (v 8. -11. století významné hutnické centrum) a lesních i dalších řemesel provozovaných v období raného středověku.

Součástí akce je doprovodný program pro děti a mládež, zajišťovaný Technickým muzeem v Brně a dalšími zúčastněnými subjekty. Jeho cílem je aktivní zapojení a názorné vyzkoušení jednotlivých činností samotnými návštěvníky. Jako příklad můžeme uvést mletí obilí na ručním mlýnku, poznávání dřevin a dalších přírodnin, seznamování se s textilními technikami nebo úkoly v samotné expozici Technického muzea Brno. Tyto aktivity jsou součástí projektu S Matičkou a se Šroubkem za poznáním putujem, který finančně podpořilo Ministerstvo kultury CR.

Dopravu mezi Adamovem–zastávkou a Starou hutí (Býčí skálou a po dvakráte i Výpustkem) zajišťuje historický autobus ze sbírek Technického muzea v Brne.

SOUCÁSTÍ SETKÁNÍ JSOU I NÁSLEDUJÍCÍ AKCE:

Jeskyně Býčí skála
• komentované prohlídky pro veřejnost (9. –16. hod.), doporučuje se terénní obuv a teplý oděv (délka prohlídky je cca 90 minut)
Jeskyni má ve své správě speleologická skupina ZO 6–01 Býčí skála České speleologické společnosti. Jeskyně je přístupná též ve dnech 8., 9. a 10. května, 16. a 17. května, 24. května.

Jeskyně Výpustek
Jeskyně Výpustek je v péci Správy jeskyní České republiky / Správy jeskyní Moravského krasu, pro účastníky Setkání vstup se slevou 50 % (poukaz na slevu ve Staré huti a v jeskyni Stará Drátenická).

Stará Drátenická jeskyně
• prohlídka běžně nepřístupné jeskyně
• promítání „Nové objevy v Nové Drátenické a Čertově díře“
Zajišťují členové České speleologické společnosti, ZO 6–05 Křtinské údolí

Švýcárna
• prohlídky ekologického volnočasového centra (11.00, 13.00, 15.00)
• ekohry a řemesla pro děti, mládež i dospělé
• výstava k opravě Švýcárny

Město Adamov
• prohlídka kostela Svaté Barbory a Světelského oltáře (9.00-17.00).


15. SETKÁNÍ VE STREDNÍ CÁSTI MORAVSKÉHO KRASU
Termín: 23. 5. 2015 9.30–17 hodin
Místo: Stará hut u Adamova

Zdroj foto: Blanenský deník

www.technicalmuseum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Být druhá je vždy nebezpečné

at zemre200V nakladatelství Metafora vyšel další thriller oblíbené britské spisovatelky Sarah Pinborough. Ta je význačná různými dějovými zvraty a není divu, že je s ní spojen hashtag neprozraďte konec.

 

...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a sc...