Dívejme se kolem sebe pozorněji

Dívejme se kolem sebe pozorněji

Tisk

mudro200Kdo má pocit, že již Prahu zná, že nelze navštiv místa pro nás nová, by si měl přečíst další svazek z cyklu Ivany Mudrové Prahou s otevřenýma očima. Autorka nás totiž opět přesvědčila, že máme stále co objevovat. Tento, již pátý, svazek nás provede záhadným Starým Městem a Josefovem, projdeme se i po Novém Městě. Z okrajových čtvrtí pokračuje procházka Libní, Prosekem a Vysočany. Nově zavítáme do Hloubětína, Kyjí, Dolních Počernict, Kbel, Vinoře a Satalic. Jak je z výčtu čtvrtí patrné, autorka dokazuje, že každá pražská část má své kouzlo, které je ale nutno objevit.

 


Nakladatelství ve spolupráci s autorkou též myslelo na nás, poutníky, protože rozměr knihy je velmi sympatický. Vejde se do každého batohu a my se tak nemusíme „šprtat“ dopředu nebo lovit údaje z paměti, případně si dělat dopředu výpisky. Hezky si vše přečteme na místě. Autorka totiž pečlivě k danému místu vybírá i básně, pověsti, ale i skutečné příběhy spjaté s lokalitou. Tím se z výletu stává atraktivní trávení volného času s rodinou nebo přáteli.
Pakliže chceme objevovat kouzla Prahy a svým mimopražským nebo zahraničním přátelům ukázat přeci jen trochu víc než je Pražský hrad a Hradčana, musí se edice stát naším nepostradatelným pomocníkem.

mudro1

 

Název: Prahou s otevřenýma očima V.
Autor: Ivana Mudrová
Fotografie: autorka
Žánr: cestování, regionální literatura
Nakladatelství: NLN, s. r. o., Nakladatelství Lidové noviny
Rok vydání: 2015
Počet stran: 224
Hodnocení: 90%

https://www.nln.cz/knihy/prahou-s-otevrenyma-ocima-v/

Zdroj foto: NLN, s. r. o.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Znovuotevřený zámek Třešť nabízí nejen elegantní ubytování a wellness, říká Pavla Pěkná

pavla pekna200Co má společného zámek v Třešti se spisovatelem Franzem Kafkou a k čemu zámek slouží, na to odpověděla v následujícím rozhovoru ředitelka zámeckého hotelu Pavla Pěkná. Sama o znovuotevřeném novorenesančním sídle tvrdí, že to byla láska na pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Průvodce labyrintem pohybu

Labyrint pohybu perexDůmyslné soustrojí lidského těla je pro někoho otevřenou knihou, ve které celý život čte a stále se učí, jak pečovat o své zdraví a udržuje se v kondici. Pro jiného je labyrintem, ve kterém bloudí se svými bolestmi, probl...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Před šedesáti lety tragicky zahynul herec James Dean, rebel bez příčiny

james dean 200Ve svých rolích představoval James Dean (+24) mladíky, kteří se bouří proti konvencím a prudérním rodičům. V soukromí prudil své okolí divokým životem, arogancí a nespoutanou bisexualitou. Ne všechny si totiž připustil k tělu, vybíral si, al...