Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Tisk

kavalir perexAž do neděle 30. srpna máte spolu dětmi jedinečnou příležitost přenést se do 16. století a navštívit státní zámek Telč v rámci unikátních prohlídek určených přímo nejmenším návštěvníkům. Kostýmované prohlídky, nazvané Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra, probíhají během prázdnin čtyřikrát denně v úterý, pátek, sobotu a v neděli.

 


Hned po vstupu na nádvoří se stanete členy družiny hraběte Gonzaga z italské Mantovy, který přijel na telčský zámek za panem Zachariášem z Hradce (1526-1589). Můžete se stát pokladníkem, krejčím, zahradníkem nebo přímo panem hrabětem. Hosty po zámku provádí pan Zachariáš osobně za doprovodu své krásné manželky Kateřiny z Valdštejna, která si do svého fraucimoru vybere nové dvorní dámy.

kavalir

Hostitel návštěvníkům vypráví o historii zámku, o své rodině a erbovním znamení pánů z Hradce. Děti během prohlídky plní různé úkoly a za bystrost a snahu dostávají odměnu. V chodbě s loveckými trofejemi mají například uhodnout, kterému zvířeti patří vystavená kůže nebo čím z ulovených trofejí by si pan Zachariáš mohl ozdobit klobouk. V rytířském sále se hosté stanou svědky hodiny šermu Zachariášova syna Menharta a mistr šermíř je naučí, jak správně držet kord či jak zaujmout šermířský postoj. Nechybí ani zkouška postřehu.

kavalir1

Mezi panem Zachariášem a jeho chotí Kateřinou probíhá manželské škorpení ohledně zanedbávání ze strany manžela nebo darování šperkovnice bez šperků. Během prohlídky dojde i ke krádeži a souboji s drzými zloději. V tanečním sále se návštěvníkům za doprovodu dobové hudby dostane výuky tance, aby se stali dokonalými kavalíry a byli připraveni na večerní hostinu. Pan Zachariáš také dětem povypráví o bílé paní Perchtě, která se na zámku zjevuje.

kavalir3

Na závěr pan Zachariáš prozradí, co ho a jeho rodinu v dalších letech čeká, a poprosí návštěvníky o vzpomínku. Prohlídka je interaktivní a velmi záleží na tom, jak se hosté vžijí do svých nových rolí a jak zareagují otázky pana Zachariáše. Pokud odhodíte zábrany a naplno se vtělíte do renesančního dvořana, čeká vás nezapomenutelný zážitek. Zapomeňte na nudné prohlídky se suchopárným výkladem, v Telči se na vaši návštěvu těší vtipný a šarmantní pan Zachariáš z Hradce.

kavalir2

Během Hradozámecké noci v sobotu 29. srpna proběhnou dětské prohlídky navíc i v 17 a 18 hodin.

Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra (kostýmované prohlídky pro děti)
Místo: Státní zámek Telč
Datum: červenec- srpen 2015, úterý, pátek, sobota, neděle (11, 14 hod, 15 hod, 16 hod)
Zdroj foto:  www.zamek-telc.eu
www.facebook.com/zitaliedotelce

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Upír Krejčí: „Nejhůř se pracuje s blbcem…“

upir krejci 200Václava Upíra Krejčího myslím netřeba představovat. Upír Krejčí zastává tolik funkcí - komik, herec, scenárista, spisovatel, dramaturg, textař (o sobě ale říká: „Spíše veršovatel, textař je moc silné slovo. Ale mé tex...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Mrtvola v lázni – detektivní vyšetřování ve starověké Británii

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho třináctý příběh Mrtvola v lázni (A...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman PEREXBohemian Rhapsody si získal široké publikum a zásluhou byl nominován na Oscara, ve kterém nakonec zlatá soška putovala Bohemian Rhapsody v několika kategoriích. Rocketman takový úspěc...