Stockholm – hlavní město Skandinávie – část I.

Stockholm – hlavní město Skandinávie – část I.

Tisk

stock200Alespoň takto nazývají Stockholm švédské turistické agentury. Jelikož je to první město ze severních zemí, které jsem navštívila, můžu zatím jedině souhlasit. Protože tohle královské město rozkládající se na čtrnácti ostrovech je oáza klidu a pohody.

 


Stockholmská historie začíná budováním města na malém ostrůvku, dnes známého pod názvem Gamla Stan (v překladu doslova „staré město“), které zažilo největší rozmach v době Gustava Vasy, který vládnul od roku 1523. V Gamla stan kromě jiného stojí i Královský palác a je z něj výborný výhled na majestátní budovu stockholmské Opery.

Do centra města se z letiště Arlanda můžete velice pohodlně a zároveň nejlevněji dostat autobusem společnosti Flygussarna a cesta trvá přibližně 40 minut. Cena je poměrně mírná na švédské poměry, 119 SEK (oproti taxi, které stojí cca 500 SEK, takže pokud cestujete v menší skupině nebo sami, je finančně výhodnější vybrat si autobus), a lístek si můžete vytisknout přímo v automatu na letišti, nebo zakoupit u řidiče/řidičky ve voze. Jen mějte na paměti, že obě možnosti můžete zaplatit jedině platební kartou, no cash.

Můj hostel byl přímo v centru města, v části Kungsholmem, takže nejbližší zastávka byla na Sankt Ericsplan, což je obrovský bulvár, který slouží jako skvělý orientační bod a je na něm i zastávka metra, kterým je možné se se dostat na zastávku T-Centralen. Jak už její název napovídá, jedná se o centrální uzel dopravy, na kterém najdete hlavní vlakové nádraží, ale nedaleko i hlavní turistické centrum.

 

stock5

Pohled z mostu na Sankt Eriksplan


Pohodlný a rychlý způsob dopravy je využití stockholmského metra (tunnelbana). Už jen některé stanice jsou svým vlastním zážitkem – sochy v metru? Proč ne! Některé zastávky jsou vedené i nad zemí. V každé však najdete zaměstnance ve žluté vestě, který je připraven vám pomoci a poradit.

V turistickém centru si řádně vytisknete pořadový lístek a při čekání, než se dostanete na řadu, si můžete prohlédnout veškeré propagační letáčky různých atrakcí, které ve Stockholmu můžete navštívit. V centru zakoupíte vstupenky, anebo si pořídite speciální mapu, která vás zavede po stopách Milénia Stiega Larssona (40 SEK).

Kolem informačního centra je poměrně čilý ruch, kromě skleněného obelisku, se podchodem dostanete k tramvajím, sedmička vás doveze třeba do Skansenu nebo Nordisky, o kterých bude řeč v samostatném článku. Také můžete projít na druhou stranu k obchodním domům, ale v tak krásném městě bych čas nákupy neztrácela.


stock9


Dominantou centra města je určitě její radnice. Ta je postavena na břehu jezera Mälaren. V jejím okolí potkáte mraky turistů, a rozhodně doporučuji si na chvíli k jezeru sednout, vydechnout si a užívat si ten báječný výhled na město a nechat kolem sebe plynout poklidné vlnky.


stokck44


Abyste si udělali rychlý přehled o městě, je dobré využít nějakou z nabízených plaveb. Sama jsem absolvovala Royal canal tour. Při ní krásně uvidíte, co od Stockholmu můžete čekat a kam se vydat. Každý účastník plavby dostane svá sluchátka a je zde nejméně osm jazyků, ve kterých si můžete pustit výklad během plavby.  

Při projížďce tak můžete zahlédnout třeba nejzelenější část Djurgården, plíce Stockholmu. Je to také místo, kde můžete navštívit zajímavá místa jako proslavený Skansen, nejstarší na světě vůbec. Ale i Technické nebo Antropologické muzeum. Po trase zpět od Skansenu však nejdříve narazíte na muzeum Nordiska, které zobrazuje 500 let švédského života a také Vasa muzeum, kde si prohlédnete slavnou loď, která jen co vyplula, tak se potopila a přes 300 let byla v moři a to ji dokonale zakonzervovalo. Další z atrakcí, kterou můžete prožít na vlastní kůži je zábavní park Gröna lund, kde byste měli vstoupit ale jen v tom případě, že máte tučné konto.


stock55


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Nebe v kleci - jak tenká je hranice mezi láskou a závislostí?

Nebe v kleci perexJohannes je malý chlapec, který žije se svými rodiči a babičkou ve Vídni. Je zrovna rok 1938, Hitler se svou propagandou se pomalu začíná dostávat k moci. Začíná se mluvit o nadřazené rase, Německé říši a válce. S těmito názory s...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara kapela200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neopětovaného...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...