Plzeňsko: Sezona skončila, některé památky se otevřou i o adventu

Plzeňsko: Sezona skončila, některé památky se otevřou i o adventu

Tisk

pama200Hlavní návštěvnická sezona na hradech a zámcích v Plzeňském kraji, které spravuje NPÚ končí. Památky v regionu patřily k vyhledávaným turistickým cílům a centrům kulturního a společenského života. Některé lákají na zajímavé podzimní i adventní akce. Nyní bude probíhat úklid a příprava nové sezony.

 

V průběhu hlavní návštěvnické sezony navštívilo do konce září památky v Plzeňském kraji ve správě Národního památkového ústavu více než 227 tisíc platících návštěvníků. To je oproti loňskému roku mírný nárůst. Výnosy ze vstupného za stejné časové období činí 14,3 milionu korun. V rámci působnosti územní památkové správy v Českých Budějovicích, která pečuje o památky v Jihočeském a Plzeňském kraji a Kraji Vysočina, dosáhla letos návštěvnost 1 378 226 osob.

pama9

Turisticky nejvyhledávanější byly letos hrady Rabí, Velhartice a Švihov. Téměř dvacetiprocentním růst návštěvnosti zaznamenaly kláštery Kladruby a Plasy, které jednak slavily významná výročí, jednak byly zahrnuty do projektu 9 týdnů baroka. Kromě návštěvníků prohlídkových tras využilo dalších přibližně šest desítek tisíc lidí široké nabídky kulturních a společenských aktivit, které v hradních, zámeckých a klášterních areálech probíhaly. Za celou sezonu nabídly hrady, zámky a kláštery na Plzeňsku spravované Národním památkovým ústavem více než 250 kulturních akcí. Diváci měli možnost vidět 30 výstav, lákaly je večerní a speciální prohlídky, divadla, koncerty, šermířská či taneční vystoupení.

pama87

Tradiční nabídku pořadů obohatila letos dvě velká letošní výročí – 900 let od založení kláštera Kladruby a 870 let od vzniku kláštera Plasy. Vybrané památky ve správě NPÚ se připojily k festivalu 9 týdnů baroka, který probíhal pod záštitou projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. V průběhu roku probíhají soustavné práce na obnově a prezentaci památek. V rámci stavebních oprav, obnov a údržby památkových objektů na území všech tří spravovaných krajů bude letos proinvestováno zhruba 143,1 milionu korun. Z toho 35,2 milionu je určeno pro Plzeňský kraj.


 ilustrační foto autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Jan Kanyza uspěl i jako malíř a fotograf, který se našel ve Francii
jan kanyza perexVe filmech hrál detektivy i delikventy, což ale jeho obdivovatelkám pranic nevadilo.  Herec Jan Kanyza byl prostě  typ muže, který se ženám hodně líbil. A platí to i dodnes, i když už nehraje tolik, jak by si jeho ženské publiku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Matky pořádají sabat s tématem potomci. Nematky, utečte

Zeny-na-tahu 200Kniha o ženách pro ženy. Skupinka přítelkyň - všechny mezi čtyřiceti a padesáti lety – vyrazí na víkend z města. Doma nechají své životy, své děti, své rodiny a svou práci. S odstupem mají možnost pohlé...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Valerian a město tisíce planet

valerianValerian (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) jsou zvláštní vládní agenti, kteří mají na starost udržovat pořádek v lidských vesmírních teritoriích. Valerian má se svou kolegzní víc než jen profesionální záměry a neustále jí dává milostní návrhy....