Známe nejkrásnější nádraží roku 2015

Známe nejkrásnější nádraží roku 2015

Tisk

nadra200V Praze proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků 9. ročníku soutěže o titul Nejkrásnější nádraží  České republiky 2015. Setkání se již tradičně koná v reprezentativních prostorách Valdštejnského paláce, sídle Senátu PSP ČR. 

 

Soutěž probíhá pod záštitou stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořádá ji Asociace Entente Florale CZ – Souznění ve spolupráci s ŽelPage, Plzeňskou dráhou a Mikroregionem  Konstantinolázeňsko. Na projektu dále spolupracují  Správa železniční dopravní cesty, s.o., České dráhy, a.s., a další partneři.

Loňský vítěz soutěže, nádraží Brno-Chrlice, předal štafetu letošnímu vítězi – nádraží Nový Jičín město.  Letošními dalšími finalisty se stala nádraží Černý Kříž, Čermná nad Orlicí, Jedlová, Jeseník, Kunžak-Lomy, Nové Město na Moravě, Poděbrady a Silůvky.                             

nadra

 

V 9. ročníku soutěže se sešlo celkem 3374 platných hlasů. Kromě hlavních cen udělili organizátoři titul Pohádkové nádraží mininádražíčku Kateřina v Karlovarském kraji, které je turistickou atrakcí a ukázkou dopravy v hlubinných dolech a nádraží Lašovice v kraji Středočeském. Zvláštní ocenění za příkladné využití části objektu získala železniční stanice Nižbor.                                                                                                                                    

      nadra4

 

Smyslem soutěže je zlepšit prostředí železničních nádraží, stanic a zastávek, motivovat vlastníky a správce objektů k zodpovědnější péči o svěřený majetek a zvýšit zájem veřejnosti o cestování vlakem. Soutěž probíhá od roku 2007. Kandidáty na titul navrhuje veřejnost, která také rozhoduje o vítězi. Soutěž si rychle získala velkou popularitu u široké veřejnosti. V roce 2014 hlasovalo celkem 3 450 hlasujících. Výsledky jsou pravidelně vyhlašovány v Senátu za účasti senátorů, představitelů Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty, Českých drah a dalších dopravců, vesnic a měst s oceněnými nádražími a lidí, kteří se o stav stanic zasloužili.

www.nejnadrazi.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Sisi: Císařovniny hvězdy

Císařovninv hvězdy

Pokud máte rádi historii, romantické příběhy a obzvláště vše kolem císařovny Sisi, pak bude tato kniha pro vás tou pravou. Příběh císařovniny kadeřnice Fany Angererové zpracovala v knize nazvané Císařovniny hvězdy německá autorka...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Přátelský podvod aneb Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století

mys 200Historická sebereflexe českého národa o sobě samém mnohdy vycházela z podvržených podkladů, tvářících se přitom naprosto seriózně a důvěryhodně, ba státotvorně. Tak tomu bylo v případě Hájkovy kroniky, při sporech kolem Rukopisů. A stejná slova lze vztáhno...