Nádraží Praha-Těšnov – provoz obnoven

Nádraží Praha-Těšnov – provoz obnoven

Tisk

TesnovperexV hlavní budově muzea Hlavního města Prahy na Florenci je až do konce března 2016 k vidění výstava, věnovaná Těšnovskému nádraží, nejkrásnější nádražní budově v Praze, která byla kvůli výstavbě severojižní magistrály odstřelena před třiceti lety.

 

Výstava s názvem Nádraží Praha-Těšnov – provoz obnoven představuje návštěvníkům nádražní budovu otevřenou před 140 lety, stejně jako provoz vlaků na nádraží. Součástí expozice je také modelové kolejiště, postavené dle někdejší reality a s využitím dobových plánů a dalších historických pramenů.

tesnov text2

Výstavní sál muzea, po jehož obvodu jsou velkorozměrové fotografie z 60. let minulého století zobrazující přijíždějící a odjíždějící vlaky, provoz depa, zbrojení lokomotiv uhlím a vodou, nabízí návštěvníkovi možnost zažít alespoň na chvíli atmosféru těšnovského nádraží. Na digitálně řízeném modelovém kolejišti mohou návštěvníci využít interaktivních prvků a podle dobových jízdních řádů vypravovat osobní vlaky například do Turnova, Všetat, či do Hradce Králové.

tesnov text1

Zážitek cestujících z těšnovského nádraží přibližují také působivé litografie známého malíře a grafika Jiřího Boudy, které návštěvníka vracejí do dávno minulé reality. Každou sobotu v expozici probíhá vždy od 11 do 17 hodin provoz modelového kolejiště.

Zdroj foto: muzeumprahy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Šťastná: “Nej kniha je ta, na které právě pracuju. Tu nejvíc miluju i nenávidím současně.”

Bara Stastna 200Přinášíme vám rozhovor s Bárou Šťastnou, zakladatelkou Šťastného blogu a autorkou několika knížek. Přečtěte si, co pro ni znamená štěstí, na čem teď pracuje, nebo jak se od ostatních liší její poslední kniha.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Epický závěr jedné ságy? Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho

temna vez5 200V květnu vydalo nakladatelství Crew pátý díl ságy Temná věž, která nese název Bitva na kopci Jericho. Třicet sešitů končí střetem mezi dobrem a zlem a předkládá nám životní útrapy nezdolného Rolanda Deschaina před tím, než se vydává na sto...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Do kin přichází francouzské drama Pokoj zázraků

Pokoj zázrakůKoncem roku byste si neměli nechat ujít filmovou novinku s názvem Pokoj zázraků, která se na plátna českých kin dostane 28. prosince. Tento původem francouzský snímek, plný emocí a osudových momentů, vás pohltí svým vyprávěním o nezlomné síle mateřské lásky. Pokoj záz...