Na hrady a zámky pohodlněji s Klíčem k památkám

Na hrady a zámky pohodlněji s Klíčem k památkám

Tisk

klickpamatkam 200Pohodlné plánování výletů na míru, podle zájmů a potřeb každého návštěvníka, a otevření památek mladé, „elektronické“ generaci; to je cílem Klíče k památkám, webové a mobilní aplikace, kterou v rámci stejnojmenného projektu připravuje ministerstvo kultury spolu s Národním památkovým ústavem.

Po svém spuštění v prosinci 2015 přinese uživatelům přehledně strukturované informace o otevírací době památek, cenách vstupného, kulturních akcích a dalších aktualitách ze života památek, ale také inovovanou podobu oblíbeného věrnostního programu a další výhody. Projekt ministerstva kultury, Národního památkového ústavu a Asociace majitelů hradů a zámků byl podpořen dotací z Integrovaného operačního programu (IOP); jeho realizace byla zahájena 1. listopadu 2011, ukončena bude na konci tohoto roku. Klíč k památkám zajistí památkovým objektům – hradům, zámkům i dalším památkám zpřístupněným veřejnosti – prezentaci a propagaci, odpovídající potřebám dnešní doby a standardům nastupující „elektronické“ generace. Umožní návštěvníkům rychle a efektivně vyhledat informace, případně reagovat na aktuální situaci; zároveň usnadní využití věrnostního programu a nabídne slevy pro školní výlety. Některé památky budou moci díky aplikaci nabídnout návštěvníkům také on-line rezervace prohlídek a elektronický nákup vstupenek.

Nový webový portál a mobilní aplikace v šesti jazykových mutacích a srozumitelnými piktogramy zaručuje snadnou orientaci v nabídce památek nejen ve správě NPÚ, ale i soukromých vlastníků a dalších institucí a organizací, pečujících o památky zpřístupněné veřejnosti. Filtrování podle geografické polohy umožňuje výběr cíle v závislosti na poloze uživatele, typu akcí, ale třeba také podle toho, zda je na památku umožněn vstup se zvířaty, je-li památka bezbariérová či vhodná pro děti. Selekce výletních cílů podle potřeb nebo zájmů návštěvníků umožňuje detailní naplánování průběhu výletu ještě před jeho začátkem, mobilní verze aplikace pak nabízí možnost flexibilně reagovat na případné změny a vyhledávat, co by návštěvníky v dojezdové vzdálenosti mohlo zajímat.

klic2

Součástí Klíče k památkám je inovovaná verze oblíbeného věrnostního programu NPÚ platného od roku 2011 na celém souboru veřejnosti přístupných památek v jeho správě. Princip věrnostního programu zůstane zachován; za pět zakoupených vstupenek návštěvníci získají šestý vstup na jakoukoliv památku zdarma a automaticky budou zařazeni do slosování o zajímavé věčné a zážitkové ceny. Vstupy budou nově zaznamenávány prostřednictvím unikátního QR kódu, umístěného buď na doposud užívané zákaznické kartě, resp. „papírovém klíči“, nebo nově v tzv. „elektronickém klíči“, elektronické verzi zákaznické karty vzniklé registrací uživatele v mobilní aplikaci klickpamatkam.cz. Zachována zůstane konzervativní „papírová“ varianta věrnostního programu, založená na sbírání razítek do prohlídkového pasu, ale program též formou „elektronického klíče“ nově vychází vstříc i stále rostoucímu počtu uživatelů dotykových mobilních zařízení.

Další novinkou bude speciální program pro podporu organizovaných školních výletů dětí z České republiky, ale také příhraničních oblastí sousedních států, tedy Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. Účastníci školních exkurzí ve věku do patnácti let získají po předložení „Klíče pro školy“ na pokladně do programu zapojené památky slevu 50 % ze vstupného platného pro tuto věkovou kategorii. Klíč pro školy má formu plastové karty opatřené unikátním QR kódem, platným pro konkrétní vzdělávací instituci. Webový portál a aplikace Klíč k památkám jsou další z řady aktivit, jimiž se ministerstvo kultury a Národní památkový ústav snaží prezentovat veřejnosti kulturní dědictví a historické hodnoty České republiky; návštěvníkům domácím i zahraničním pak Klíč k památkám zprostředkuje komplexní nabídku památek Čech, Moravy a Slezska a napomůže jim tak docenit výjimečnost a jedinečnost souboru zachovaných historických objektů a pokladů, které jsou v nich uchovávány. 

Zdroj foto: npu.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Gutierrez: „Uvnitř kapely to funguje tak, že se máme rádi, hezky komunikujeme i hudebně, a věříme tomu, co děláme.“

Madera 200Na rozhovor pro náš magazín kývl zpěvák původem z Kolumbie Ivan Gutierrez. Momentálně učí filozofii na univerzitě v Praze a především se realizuje ve skupině Madera, se kterou vystoupí 15. června na Respect festivalu na pražsk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Williama Wistinga čeká další případ

na dne 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla další detektivka s komisařem Williamem Wistingem. Tentokrát se jedná o jedenáctý díl s názvem Na dně.

...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...