Culturea nabídne vietnamskou kávu, španělskou kuchyni, divadlo i tanec

Culturea nabídne vietnamskou kávu, španělskou kuchyni, divadlo i tanec

Tisk

culturea 200Studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně letos pořádají již čtvrtý ročník festivalu Culturea, který se uskuteční 14. a 15. dubna v prostorách Baťova institutu 14|15. Návštěvníci se tentokrát vydají na pomyslnou cestu přes exotický Vietnam až do temperamentního Španělska. A žádná letenka není potřeba. Culturea totiž umí přiblížit i ty nejvzdálenější kraje.

 

První den festivalu seznámí návštěvníky s kulturou Vietnamu. Celou akci zahájí taneční vystoupení skupiny Âu Cơ, která divákům předvede tradiční vietnamské tance. Dopolední přednáška vedená Centrem na podporu integrace cizinců se pak bude zabývat životem vietnamské komunity v Česku. Další část programu bude zaměřená na gastronomii. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku smažených vietnamských závitků nem rán a workshop o vietnamské kávě od pražírny Dak Lak Coffee. Odpoledne bude připraven kurz vietnamštiny spojený se zdobením tradičních vietnamských klobouků zvaných non lá. V podvečer čeká návštěvníky další ochutnávka vietnamských specialit, tentokrát od bageterie Banh-mi-ba z Prahy. První festivalový den zakončí dokumentární film Banánové děti, který vypráví o mladé generaci Vietnamců žijících v Česku.

Začátek španělského dne bude spojen s výstavou obrazů Základní umělecké školy ve Zlíně. Tu pravou atmosféru dokreslí flamencové vystoupení zlínského tanečního studia Gemini. Tento tradiční španělský tanec se návštěvníci budou moci později také naučit během workshopu. Tajemství španělské kuchyně přijede poodhalit uznávaný šéfkuchař Miguel Angel Moraga Delgado. Připraví tradiční paellu, polévku gazpacho a na závěr sangrii. O kulturní zážitek se postará Divadlo Mandragora ze Zlína. Zcela poprvé na festivalu představí scénické čtení hry Prší krávy od španělského dramatika Carlose Be. Culturea bude zakončena tematickou afterparty, která se uskuteční ve zlínském klubu Fénix za doprovodu žonglérské skupiny Magnis a DJ Majka.

culturea 1

Za čtyři roky existence Culturea procestovala už několik zemí. V minulých letech měli návštěvníci možnost poznat Francii a Brazílii, Velkou Británii a Indii nebo například Japonsko s Itálií.

Všechny novinky a důležité informace naleznete na webu www.culturea.cz nebo na facebookové stránce festivalu.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Stavbařův průvodce Evropou

stavbaruvPruvodce perexExistují stavby, které jsou krásné, technicky dokonalé a mnozí z nás o nich také mnoho vědí. Na druhou stranu ale existují mnohé stavby, které jsou...

Divadlo

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...