NPÚ: fotografování povoleno, kasteláni nejsou proti

NPÚ: fotografování povoleno, kasteláni nejsou proti

Tisk

Foto200Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil na památkách zákaz fotografování. Letos poprvé tak mohou návštěvníci památek ve správě NPÚ při prohlídkách pořizovat snímky, i když to bude mít určitá omezení. Používat se nesmí blesk, a také se nesmí v interiérech používat selfie tyče a stativy. Průvodci se s novou situací budou muset umět vyrovnat a zajistit, aby fotografující návštěvníci neomezovali ostatní členy prohlídky. Národní památkový ústav si uvědomuje, že vystavování fotek z návštěvy hradů či zámků je dobrou reklamou; proto vyšel vstříc návštěvníkům, kteří si chtějí nějaký ten snímek z interiéru památky pořídit. 

 

Po dlouhá léta bylo na objektech buď zakázáno fotit úplně, nebo panovala řada omezení. Focení se stejně s nástupem vyspělé techniky nedalo uhlídat, památkáři si uvědomili, že i snímky na sociálních sítích mohou přilákat nové návštěvníky.     

Foto1

Moderní technologie umožňují bezproblémové snímání z ruky. Focení je pro návštěvníky památek bezplatné, NPÚ se i tímto způsobem snaží na památky přilákat co nejvíce návštěvníků. Národní památkový ústav je organizací s celostátní působností, pracovišti v jednotlivých regionech, které spravují více než stovku památkových objektů přístupných veřejnosti.

Foto4


ilustrační foto autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kouzelná Paříž – Obchůdek s knihami

kouzelna pariz obchudek s knihami200V srpnu vyšel první díl ze série Kouzelná Paříž, je jím Obchůdek s knihami od americké autorky Rebeccy Raisin. Pokud milujete město na Seině, patříte mezi beznadějné romantičky a knihy patří k vaš...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Co se stane, když se na JEDNÉ svatbě setkají DVĚ nevěsty?
dve nevesty a jedna svatba 200Marie je typická městská singl. V práci s jí daří víc než dobře - je úspěšná televizní moderátorka a to, co dělá, miluje, v soukromí však moc úspěchů nezaznamenává. Ve vztazích má totiž absolutně nezávidění...