Zámek Veltrusy: nové expozice i pokračující opravy

Zámek Veltrusy: nové expozice i pokračující opravy

Tisk

Veltrusy200Zámek Veltrusy pořádá řadu vzdělávacích akcí pro různé typy škol. Zámek chystá inovaci expozice i několik oprav, například další etapu obnovy parkových cest, opravu spojovacího krčku severovýchodního křídla nebo kompletní rekonstrukci domku zahradníka.

 

V loňském roce zámek navštívilo téměř 14 tisíc platících návštěvníků. Letošní novinkou na zámku je výstava nazvaná Míry, váhy, závaží na zámku vám ukáží. Věnuje se zejména období reforem měrných jednotek císařovny Marie Terezie a jejího syna Josefa II., na jejichž přípravě se zřejmě podílel i tehdejší vlastník veltruského zámku – hrabě Rudolf Chotek. Výstava není jen o fyzikálních veličinách, ale zabývá se také aspekty přesnosti, poctivosti a spravedlnosti, které fenomén měření a vážení vždy doprovázely. 

Veltrusy1

 

V plánu je i řada drobnějších oprav, například rekonstrukce studny v hospodářském dvoře, kterou poškodila povodeň, oprava nástupního mola u Pavilonu přátel přírody, obnova nátěrů, omítek, čistění koryta potoka a další. Letos by také měly začít restaurátorské práce v interiéru hlavní budovy. Upravená je letos i cykloprohlídka, která nyní začíná u nově otevřeného infocentra za hlavní branou veltruského parku, kde je také umístěna půjčovna kol a v hlavní sezoně cykloservis. Zámek pořádá mnoho vzdělávacích akcí. Programy jsou připravené například pro žáky mateřských i základních škol. Zámecký tým sestavuje programy na míru a nechybí v nich kromě historie a přírody ani sport a další aktivity v okolí zámku.

Veltrusy2

 

Kulturní akce na zámku

Také v letošní sezóně připravil zámek pro návštěvníky řadu zajímavých akcí.

13. 5. Vernisáž fotografií Petra Červenky  

V nově otevřeném infocentru u hlavní vstupní brány do areálu zahájíme 13. 5. výstavu fotografií Petra Červenky. Fotografie byly pořízené ve veltruském zámeckém parku.

Na 11. 6. je připravena komentovaná prohlídka kuchyňské zahrady.

Veltrusy5

 

25. – 26. 6. Slavnost růží. Jedná se o tradiční soutěžní výstavou o nejkrásnější růži roku 2016.

13. 8. Dožínky hraběte Chotka. Akce, jako každý rok, proběhne v prostorách kuchyňské zahrady. Chybět nebude ani doprovodný program.
17. 9. Válka bramborová. Součástí akce budou nejen dobové bojové ukázky, ale i kulturní program a aktivity pro děti. 

26. 11. Adventní tvoření. Severozápadní křídlo zámku se v dílnu, kde si budou návštěvníci moci vyzkoušet, jak se vyrábí svíčky ze včelího vosku, věnce, svícny, nebo tradiční vánoční ozdoby. Akci doprovodí tematická výstava.

Zámek a jeho historie 

Barokní zámek rodiny Chotků z první poloviny 18. století, který byl později klasicistně upraven, stojí uprostřed krajinářského parku s romantickými stavbami. Vrcholně barokní architektura z počátku 18. století je situovaná do přírodně krajinářského parku typu okrasného statku. Veltruský zámecký park je jeden z největších zámeckých parků u nás. Roku 1754 se zde konal Velký trh tovarů Království českého, první obchodní veletrh na světě, který navštívila i Marie Terezie.
Zámecký park je otevřen celoročně. Přírodně krajinářský park z počátku 19. století, doplněný drobnými architekturami,daňčí oborou a malebnými zákoutími, láká celoročně k vycházkám a odpočinku. Parkem prochází mezinárodní cyklotrasa Praha- Drážďany.

ilustrační foto autor, www.npu.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Poznejte příběh osudové lásky

Cisarovna perexPíše se rok 1853. Alžběta Bavorská, přezdívaná Sisi, má jasno. Buď se dočká opojné romantické lásky, jakou zná z básní, nebo se nezamiluje nikdy. Nikdo z její rodiny však pro její ideály nemá pochopení.

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

V Českém Brodě se učili filmem a oslaví to festivalem

ucime se filmem 200Učíme se filmem je název projektu spolupráce, na kterém pracují místní akční skupiny z okolí Českého Brodu. Partnerem tohoto vzdělávacího projektu je občanské sdružení Harvest Films, jehož úkolem je odborné pora...