Co nového na památkách NPÚ v červnu a v červenci

Co nového na památkách NPÚ v červnu a v červenci

Tisk

Přestože je rok 2016 zasvěcen v prvé řadě Karlu IV., a NPÚ si projektem Lucemburský rok připomíná jeho rod a dobu, na hradech, zámcích a ostatních památkách ve správě NPÚ se toho děje mnohem víc; moravské hrady a zámky rozezní Concentus Moraviae, XXI. mezinárodní hudební festival 13 měst, řada památek se zapojí do Noci kostelů nebo Víkendu otevřených zahrad, otevře nové výstavy či uspořádá zajímavé programy.

Lucemburský rok
Už 1. června otevře hrad Křivoklát výstavu Bible Václava IV. a zahájí noční prohlídky Lucemburkové na Křivoklátu.
11. června bude hrad Zvíkov hostit další kolo komponovaného zážitkového programu Na cestách s Karlem IV.
5. července oživí hrad Landštejn Slavnost setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna.

npu2

Concentus Moraviae – cyklus koncertů na moravských hradech a zámcích
3. června zámek Náměšť nad Oslavou
7. června zámek Rájec nad Svitavou
13. června koncert Národního památkového ústavu na Pernštejně
14. června zazní koncert na zámku Náměšť nad Oslavou
14. června potěší hudba návštěvníky zámku Lysice.


10. června na Noc kostelů
Noc kostelů otevře v netradiční hodinu vrata zámku Horšovský Týn, hradu Švihov, kde budou na nádvoří odlévat zvon pro hradní kapli, hradů Landštejn a Bouzov, který zpřístupní bezplatně hradní kapli, hrad a zámku Bečov, ale také zámků Valeč, Stekník, Velké Březno a kláštera Sázava.

npu1

Víkend otevřených zahrad 11. a12. června
Květná zahrada v Kroměříži nabídne při této příležitosti komentované prohlídky, zahradní hernu a výtvarné dílničky a zážitkový program pro malé i velké Hrajeme si v Libosadu, výstavu zahradních plánů, vystoupení šermířského souboru Cruentus. Zúčastní se však také zámek Stekník, zámky Velké Březno, Veltrusy, Hořovice, Mníšek pod Brdy, Kynžvart, Valeč, Krásný Dvůr, Libochovice, klášter Sázava a Zahrady pod Pražským Hradem.

Výstavy
1. června, při příležitosti 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I., otevře zámek Zákupy novou prohlídkovou trasu B s hostinskými pokoji.
11. červen věnuje Veselý Kopec (součást Souboru lidových staveb Vysočina) řemeslníkům pracujícím se železem během programu Z kovu zrozené. Téhož dne zavládne na zámku Třeboň Rožmberské veselí.
17. června otevře zámek Rájec nad Svitavou celosezónní výstavu Hugo Franz Salm, průkopník průmyslové revoluce (1776 – 1836), věnovanou osobnosti železářského magnáta, mecenáše, sběratele a lidumila.
Vítání léta nebo oslavy slunovratu chystají 24. června na hradě Grabštejn, 25. června na zámku Červené poříčí a také na zámku Hrádek u Nechanic.
Od 1. července do konce října bude na zámku Nebílovy otevřená výstava Historické kostýmy.

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Adamcová: Ráda nasávám vůni deště

BARAperexPrvní místo v literární soutěži na téma Všechny vůně a chutě světa patří díky hlasování čtenářů Kultury21 teprve patnáctileté Barboře Adamcové z Litoměřic. Zajímalo mě, zda jsou všechny zážitky popsané v povídce její vlastní, jaké má plány do budou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Deník třídního otloukánka aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Deniktridnihootloukanka perex"Pravidla, jimiž se řídí druhý stupeň základních škol, nám často zůstávají záhadou. Ale pro Erika Haskinse je to záhada, kterou potřebuje vyřešit a velmi rychle. Do šesté třídy to byl normální kluk, ale z nějak...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se b...