Nový přírůstek v expozici historických kočárů

Nový přírůstek v expozici historických kočárů

Tisk

Kocar200Na zámku Veltrusy v prostorách barokní stodoly je přístupná expozice, věnovaná historickým kočárům. Kočáry byly v minulosti vizitkou svého majitele; každý pán hleděl na to, aby měl kočár přiměřený svému postavení a movitosti.

 

 

Na panství však nebyly pouze kočáry pro panstvo, ale také řada dalších povozů, které se používaly pro přepravu osob a materiálu. Představu o tom, jak takový vozový park středně velkého šlechtického panství vypadal, si mohou návštěvníci vytvořit v expozici historických kočárů na zámku Veltrusy. Do výstavy historických kočárů, pocházejících z přelomu 19. a 20. století, přibyl nedávno nový kočár typu Mylord. Jedná se o jediný exponát z celé expozice, do kterého si návštěvníci budou moci sednout a třeba se v něm i vyfotografovat. V budoucnu by měl sloužit také k projížďkám po zámeckém parku.

Kocar2

Expozice historických kočárů je sestavena z exemplářů soukromého sběratele Milana Štěpána, který se věnuje restaurování starých a poškozených vozů. Naleznete zde kočáry takřka všeho druhu z poloviny 19. a 20. století. První část výstavy návštěvníka provede typickým vozovým parkem panství a představí vozy, které se každodenně na většině panství užívaly. Využívali je panští úředníci, mezi něž patřil zámecký správce, správce velkostatku, nadlesní, podkoní, správce sadu a další sloužící a zaměstnanci. Druhá část výstavy je věnována nejběžnějším typům panských kočárů a saní, z přelomu 19. a 20. století. Je zde vedle pánského kočáru a dvoumístného dámského kočáru, či kočáru typu Mylord nebo Landolet vystaven také omnibus, selská bryčka, nebo řeznické sáně. Expozice je umístěna v budově nově zrekonstruované barokní panské stodoly v hospodářském dvoře zámku Veltrusy. Návštěvníci výstavy tak mohou vstoupit do prostoru pozdně barokní stodoly, která byla ještě donedávna nevyužívána, neboť její stav po povodních z roku 2002 to neumožňoval. Zchátralou stodolu se podařilo zrekonstruovat a nově přijímá návštěvníky expozice historických kočárů.

Kocar3

Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hod. od půlky září do konce října bude přístupna o víkendech a o svátcích.

Kocar4

Barokní zámek Chotků z první poloviny 18. století, později klasicistně upraven. Park s romantickými stavbami. Historické interiéry, vyzdobené štukem a malbami, s cenným zařízením a sbírkami. Pánský pokoj, salon Marie Terezie, kuřácký kabinet, ložnice, čínský kabinet, lovecký salonek, japonský kabinet, velká knihovna. Roku 1754 se zde konal Velký trh tovarů Království českého, první obchodní veletrh na světě, který navštívila Marie Terezie.

Kocar5

(Foto: autor, www.npu.cz)

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GR...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Zloděje zelených koní spaluje vášeň ke kamenům

Jzlo200iří Hájíček patří ke špičce současných českých prozaiků. Zloději zelených koní sice nesklidili taková ocenění jako jeho vrchol Rybí krev, ale kvalit Rybí krve dosahují. Svědčí o tom i fakt, že se nakladatelství Host rozhodlo v letošním roce vydat podruhé t...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

Herečka Jana Brejchová slaví v těchto dnech 75. narozeniny

jana brejchova 200Pětasedmdesáté narozeniny oslaví letos 20. ledna Jana Brejchová, která už na samém startu své umělecké dráhy zaujala jako nepřehlédnutelný dívčí tip. A bezesporu měla vše, co ke kariéře obdivované a obletované filmové divy potřebov...