Velcí cestovatelé i císař na zámku Konopiště

Velcí cestovatelé i císař na zámku Konopiště

Tisk

konopiste 200Zámek Konopiště vyniká bohatým mobiliárním fondem, zámecké sbírky patří k nejvzácnějším v Evropě. Výstava věnovaná velkým cestovatelům minulosti Hanzelkovi a Zikmundovi a také Františkovi Ferdinandovi d´Este je k vidění na zámku Konopiště. Interaktivní výstavu je možné navštívit po celou zámeckou sezónu, denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.


Konopištěpatří již tradičně k nejnavštěvovanějším památkám u nás. V jeho sbírkách a depozitářích se  nachází množství unikátních a historicky cenných exponátů, které může běžný návštěvník vidět jen občas.

Cestovatelé Zikmund a Hanzelka po návratu z druhé asijské expedice věnovali řadu předmětů právě tomuto zámku. Také arcivévoda František Ferdinand absolvoval velkou expedici kolem světa. Plul po světových mořích na palubě lodi Kaiserin Elisabeth, na slonovi či na koních přešel celou Indii. Z Egypta dovezl jeden z nejcennějších exponátů, které na Konopišti jsou; originální kanopu, ve které byly při mumifikování uloženy plíce zemřelého. Státní zámek Konopiště kromě toho v letošní turistické sezóně věnuje návštěvníkům vzpomínku na císaře Františka Josefa I. ke stému výročí jeho úmrtí.

konopiste2

Zámek a jeho historie

Ačkoli je Konopiště známé jako zámek, jeho původní majitelé zbudovali hrad. Na konci 13. století zde vznikla gotická tvrz. Zbudovali ji páni z Benešova, kteří sem přesídlil ze svého rodového sídla. Konopiště bylo hned od prvních kapitol své historie výjimečné. Nad obdélníkovým půdorysem hradu se tyčí sedm věží, které stavbě dodávají majestátní vzhled. Ve 14. století získali Konopiště Šternberkové; začala tak další kapitola v hradní historii, během níž se tady vystřídalo mnoho majitelů z nejslavnějších šlechtických rodů. Významným zlomem v historii hradu bylo 17. století, kdy hrad koupili Hodějovští z Hodějova, kteří investovali do jeho renesanční přestavby. V 18. století koupil Konopiště rod Vrtbů, kteří se rozhodli přestavbu dokončit. Dali si vystavět novou budovu s honosnými komnatami, pět ze sedmi gotických věží snížili na úroveň ostatních staveb a založili zámeckou zahradu.

konopiste1

Po rodu Vrtbů vlastnili nějaký čas Konopiště Lobkovicové, a pak se už konečně dostalo do rukou svému nejslavnějšímu vlastníkovi, který se do jeho historie zapsal nesmazatelným písmem. Šlo o habsburského arcivévodu Ferdinanda d´Este, synovce císaře Františka Josefa I. a následníka trůnu. Arcivévoda byl silně romantického založení a dal zámek upravit tak, aby se přiblížil své původní středověké podobě. Založil také velký anglický park. Za arcivévodova působení vznikla také jedinečná střelnice, svatojiřské muzeum a mimořádná sbírka loveckých trofejí. Ferdinand d´Este byl všestrannou osobností a do zámecké historie se zapsal nejen svým pohnutým životním osudem, ale i nejrůznějšími úpravami, přestavbami, vynálezy a dobovými vymoženostmi.

Lobkovicové

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Karel IV. Lucie Seifertové – nadšený kluk, co dosáhl svého cíle

pohadka o krali karlovi v prevlekuEdice Dějiny pro nejmenší vyšla druhá knížka. Po Bruncvíkovi se hlavním hrdinou stal král Karel IV. Lucie Seiferová na dvaatřiceti stranách předsta...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Chcete nahlédnout pod pokličku filmařiny?

FAMU 200V nakladatelství AMU vycházejí také knihy, které (nejen začínajícím) filmařům vysvětlují teorii, ale hlavně se obracejí k praktickým záležitostem - třeba k tomu, jak psát scénáře nebo jak nakládat se zvukem. Snadno pochopíme, že základy řemesla se lze na...