NPÚ - co nového na památkách červenci 2016

NPÚ - co nového na památkách červenci 2016

Tisk

npu 200Přestože je rok 2016 zasvěcen především řadě Karlu IV. a NPÚ si projektem Lucemburský rok připomíná jeho rod a dobu, na hradech, zámcích a ostatních památkách ve správě této instituce se toho děje mnohem více; hrady a zámky zvou na oblíbené večerní a noční prohlídky, nahlédnutí do zákulisí a prostor nepřístupných, ale i oslavy a připomínky dob minulých i kulturu doby současné.

 

V sobotu 2. července bude na hradě Veveří otevřená výstava Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad, která představí významné moravské sídlo Lucemburků i opomenuté členy Lucemburské dynastie. Skončí 31. října 2016. Od 2. do 10. července bude navíc v prostoru středověké břitové věže hradu vystavena rukavice sv. Vojtěcha, významná relikvie z boleslavského pokladu, vyhotovená   pravděpodobně na příkaz císaře Karla IV. na sklonku 14. století.

5. července se na hradě Landštejn sejdou dvě významné historické osobnosti při slavnostním setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna.

Od 16. července 2016 bude na hradě a zámku Horšovský Týn otevřena výstava kostýmů a rekvizit s názvem Karel IV. ve filmu.

O víkendu 29. – 31. července zve hrad Velhartice na Štíty stříbrného lva aneb Výlet do 14. století aneb Boření mýtů na Velharticích, tradiční slavnost s historicky přesnými ukázkami ze života šlechty i prostého lidu.

npu

Oslavy významných událostí

1. až 17. července připomene jeden sladký nápad zámek Dačice tradičním festivalem Za dačickou kostku cukru.

2. – 10. července zahraje pro děti i dospělé scénku Inkvizitor a mluvka na hradě Bítov skupina historického šermu BUHURT.

2.–3. července pořádá hrad Grabštejn opět celodenní zábavné Létohrátky.

5.–6. července předvedou průvodci zámku Hrubý Rohozec Módu sedmi staletí.

5. – 6. července 2016 doprovodí prohlídky na hradě Švihov ukázky historických tanců Černínské kratochvíle aneb malé taneční okénko s renesančními mistry při prohlídkách Švihova.  

10. července bude Kunětická hora, Hrad řemeslníků, hostit festival tradičních lidových řemesel.

16. a 17. července Možná přijede císařpán na zámek Hrádek u Nechanic, kde zavzpomíná na rok 1866.

a 16.–17. července zve Hamousův statek ve Zbečně na teplý chléb z historické pece a proslulé koláče podávané na jarmarku Šafářův dvoreček.

První prázdninový měsíc uzavřou 30. července Dvorské slavnosti Jana Rudolfa na zámku Krásný dvůr.

Nahlédnutí do zákulisí památek

8. července uvidí při speciální prohlídce Než to zámek Červené Poříčí rozbalí návštěvníci prostory, kde vzniká nová prohlídková trasa.

15. července si pak zámek důkladně prohlédnou při prohlídce Zub času si nevybírá aneb Od sklepů až ke komínům.

16. – 17. července zavedou do podzemí návštěvníky kláštera Plasy speciální prohlídky vodního systému.

22. a 24. července proběhne na hradě a zámku Bečov Degustace vín, edukační program spojený s degustací vín ze stejných oblastí, ze kterých pochází vína bečovského „tekutého pokladu“.

2.–3. července zve zámek Opočno na Svátky růží, během nichž bude vyzdobený bohatými historickými vazbami ze stovek květin.

Zcela jinak potěší 14. až 16. července Folková růže – tradiční festival na zámku Jindřichův Hradec.

Od 23. do 30. července se rozezní folkem zámek Náměšť nad Oslavou, kde budou Folkové prázdniny.

Kratochvilný sobotní večer se koná 23. července na zámku Kratochvíle.

Hned dvakrát potěší návštěvníky klášter Kladruby a jeho Archiv vůní; 22. – 24. července a 30. července komorním festivalem chutí a vůní Kladrubské klášterní delikatesky.

(Foto: autor, www.npu.cz)


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Rottrová: „Zpíváním jsem si vždy naplňovala vlastní touhy“

rottrova 200Marie Rottrová oslavila 13. listopadu letošního roku životní jubileum, osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti vydal Supraphon vinylovou podobu alba Lady Soul 14x / 1970-2021. V následujícím rozhovoru zpěvačka vzpomíná na své začátky, na c...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo

supi v hotelu continental 200V září vyšla u nakladatelství Universum další publikace Miroslava Bobka, která dává nahlédnout do fungování Zoo Praha. Tato kniha nese název Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo a kromě řad...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show....