Centrum baroka v Mariánské Týnici

Centrum baroka v Mariánské Týnici

Tisk

barok 200V polovině června bylo slavnostně otevřeno nové Centrum baroka v Mariánské Týnici, v prostorách bývalého proboštství, jehož projektantem byl jeden z nejvýznamnějších barokních architektů – Jan Blažej Santini-Aichel. Centrum vzniklo z iniciativy Plzeňského kraje v rámci jeho projektu Západočeské baroko.


Západočeské baroko, hlavně malířství, architektura a sochařství, patří k nejvýznamnějším památkovým a kulturněhistorickým hodnotám Plzeňska. Centrum baroka přibližuje bohatý společenský a kulturní život šlechticů i prostého lidu. Nabízí programy pro odbornou i laickou veřejnost. Součástí centra je nově otevřená expozice Baroko a jeho svět. Expozice tvoří především Santiniho architekturu na Plzeňsku.

Centrum barokazhodnotí a využije stávající prostory, které poskytnou zázemí pro odbornou, ediční a vzdělávací činnost. Přednáškové cykly budou pokrývat jednotlivé obory barokního života a vzdělanosti od výtvarného umění, duchovní život, přes barokní osobnosti, život ve městech, na zámcích a v klášterech, až po barokní krajinu, zahradní umění a základy vědy.

barok1

Součástí Centra baroka je i nově otevřená expozice Baroko a jeho svět, zaměřená na odkaz doby, která výrazným způsobem poznamenala jak českou krajinu dominantami jedinečných staveb, tak duši lidí, kteří dokázali vnímat díky umění, hudbě a literatuře duchovní hodnoty a kulturní tradice. Expozice představuje především architekturu Jana Blažeje Santiniho a její odkaz na Plzeňsku, zvláště pak na území někdejšího plaského kláštera formou modelů a bohatou ikonografií. Využití moderních médií oživuje expozici barokní hudbou a promítáním filmů o obnově místa a architektuře baroka na Plzeňsku.
Centrum je určeno nejen odborné veřejnosti, ale především všem, kdo chtějí poznat dobu baroka takovou, jaká skutečně byla. Projekt Západočeské baroko, v jehož rámci bylo Centrum zřízeno, byl  zahájen v lednu letošního roku; v květnu byl dán do provozu webový portál projektu, na kterém je možné též nalézt aktuality a informace k činnosti Centra.
Většinu nákladů na vznik Centra baroka  financovalo Muzeum a galerie severního Plzeňska; projekt podpořil i Plzeňský kraj. Expozice Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici je orientována na vývoj historie regionu Plzeňsko. Nachází se v areálu bývalého cisterciáckého poutního místa. Počátky poutního místa v Mariánské Týnici spadají do roku 1230. Rozkvět poutního místa nastal ve druhé polovině 17. století.

barok2


V budově bývalého probošství se nachází již od roku 1952 regionální muzeum. Muzeum nabízí prohlídku stálých expozic o historii Mariánské Týnice a Mariánského kultu, historickém vývoji severního Plzeňska, dále prohlídku kostela Zvěstování Panny Marie a od roku 2010 novou národopisnou expozici.
Koná se zde také řada výstav a kulturních akcí jako např. koncerty, divadelní představení apod. Pro skupiny nad 10 osob je zajištěn výklad průvodce. Pro jednotlivé návštěvníky je připraven tištěný průvodce. 

Foto: autor, www.zapadoceskebaroko.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Konec vosí sezóny Denise Miny

200lit1

"Mina je mimořádně citlivá na duševní rozpoložení svých postav, čímž je zobrazuje s přesností, která stírá hranice mezi hrdinstvím a darebá...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Exkluzivní retrospektiva na dafilms.cz: FILMOVÉ SNY JANA ŠVANKMAJERA

Svankmajer200Streamovací portál DAFilms uvede v dubnu exkluzivní retrospektivu Jana Švankmajera. Diváci se mohou těšit na jeho slavné celovečerní filmy i méně známé krátké filmy. Kurátoři DAFilms získali unikátní soubor filmů, díky nimž mohou diváci poznat ...