Obnovená technická památka se v červenci otevře veřejnosti

Obnovená technická památka se v červenci otevře veřejnosti

Tisk

Korenov 200Zrekonstruovaná výtopna Kořenov se pro veřejnost otevře 2. července. Akci doprovodí výstava fotografií, která dokumentuje průběh obnovy.

 

 

 

Železniční společnost Tanvald při této příležitosti vypraví na trati mezi Tanvaldem a Kořenovem historické vlaky a unikátní lokomotivy.

Korenov1

Výtopna pochází z počátku 20. století. Budova desítky let chátrala, zůstaly z ní pouze obvodové zdi. V létě 2015 byla zahájena její obnova. Objekt by se měl stát součástí Muzea ozubnicové dráhy zaměřeného na historii památkově chráněné tratě z Tanvaldu do Harrachova a poskytnout zázemí sbírce železničních vozidel. Výtopna byla zrekonstruována v rámci projektu Zubačka – unikátní živé kulturní dědictví Jizerských hor a Krkonoš. Díky Železniční společnosti Tanvald a Norským fondům se podařilo kořenovskou výtopnu zachránit. Ve výtopně Kořenov budou po dokončení deponována historická vozidla Železniční společnosti Tanvald, budou zde probíhat i jejich opravy. Výtopna bude veřejně přístupná v rámci Muzea ozubnicové dráhy. Veřejnost tak bude mít možnost vidět unikátní vozidla i práce na jejich údržbě.


Korenov2
Jen málokterá železnice se může pyšnit tolika nej jako jizerskohorsko - krkonošská železniční trať Tanvald - Harrachov - Szklarska Poręba. Jediná ozubnicová železnice České republiky představuje významnou kulturní a technickou památku. Jizerskohorsko - krkonošská železniční trať je nejstrmější a jediná normálně rozchodná ozubnicová železnice v České republice. Pomocí ozubnicového systému vlak vyšplhá na pouhých 7 km o 235 metrů výše. Trať je zajímavá nejen unikátním technickým provedením, ale také svojí bohatou historií. Stala se pravidelným cílem cest pro obdivovatele železnice a technických památek z celé Evropy a v roce 1992 byl úsek Tanvald - Kořenov prohlášen Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. Unikátní zubačka slouží od roku 1902.

Korenov3

Ilustrační foto autor, www.vytopnakorenov.cz

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Křížková: „Bez Popelky si nedovedu představit Vánoce“

krizkova 200U příležitosti jarního turné velkolepého projektu Popelka na ledě jsme oslovili optimistickou zpěvačku Hanu Křížkovou. Dozvíte se nejen spoustu zajímavostí o Popelce na ledě, ale také na vás zajisté dýchne ta v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Ještěže si s námi Jo Nesbø jen zahrával

zizen perexPo desáté knize v sérii o Harrym Holeovi se autor nechával slyšet, že s oblíbeným vyšetřovatelem končí, že o Harrym už psát nebude. Neuběhlo však mnoho času a Harry se vrací na scénu. Stejně jako autor nemůže být bez svého hrdiny, Harry neumí žít...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Týždeň slovenského filmu 2016

tyden slovenskeho filmu 200Prehliadka Týždeň slovenského filmu 2016, ktorá sa koná od 11. do 17. apríla v bratislavskom Kine Lumiére sa predstaví domácou tvorbou uplynulého roka. Nadväzuje tak na priaznivo prijatý prvý ročník, ktorý vznikol m...