Na Švihov za netradičními prohlídkami fasád

Na Švihov za netradičními prohlídkami fasád

Tisk

svihov 200V pátek a v sobotu 8. a 9. července budou mít návštěvníci Švihova jedinečnou příležitost objevovat běžně skryté krásy hradu, včetně prostor nově zrekonstruované hradní věže.

 

 

Průvodci na netradičních prohlídkách z cyklu (Ne)tušené souvislosti, které již pátým rokem připravuje Národní památkový ústav ve spolupráci se správou státního hradu Švihov, budou odborníci z NPÚ. Návštěvníci se seznámí se středověkými postupy stavění, netušenými hodnotami dochovaných historických stavebních materiálů i se způsoby jejich zkoumání, či technologiemi záchrany. Prohlídková trasa odhalí krásy švihovských fasád, prostor vnitřního nádvoří či sklepení; k vidění budou i jedna z nejstarších sgrafit u nás a řada dalších zajímavostí. Prohlídky začínají po oba dny v 10, ve 12 a v 15 hodin.

svihov

Vodní hrad Švihov - skvost, který stojí za to vidět zblízka

Jednou z nejmohutnějších fortifikačních staveb v Čechách je vodní hrad Švihov nedaleko Klatov. Po celou turistickou sezónu hrad žije nejen prohlídkami, ale také nesčetnými doprovodnými akcemi. Přes léto si tu dávají dostaveníčko šermíři, konají se zde koncerty, výstavy výtvarných děl i divadelní představení. Projet se lze na pramici okolo vodního hradního příkopu.
Hrad byl postaven na přelomu 15. a 16. století na místě bývalé tvrze za účasti známého stavitele Benedikta Rejta. Švihov se svým opevňovacím vodním systémem patřil k nejlepším pevnostem své doby.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na slovíčko s pořadatelkami festivalu Culturea

culturea rozhovor200Už 24. a 25. dubna se Zlín promění n město opěvující Japonsko a Itálii. Stane se tak v rámci festivalu Culturea, o kterém jsme vás na našem webu již informovali. Nyní si můžete p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Bosá dívka plná lidských osudů

bos divkaBosá dívka je název švédského rodinného thrilleru Kateřiny Janouchové, spisovatelky a novinářky českého původu, která žije ve Švédsku. Ústřední postavou knihy je porodní asistentka Cecilie Lundová, která oslavila čtyřicáté narozeniny a bilancuje…

Divadlo

Dokonalá svatba dostála svému názvu

svat 200Dokonalá svatba je situační komedie od britského autora Robina Hawdona, která se od roku 1994 hraje po celém světě. Je velmi aktuální a dokáže rozesmát nejeden sál. I ten ve Zlíně se velmi dobře bavil, za což bylo kromě herců zodpovědné i režisérské duo...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...