Obnova Rohanovy dubové aleje

Obnova Rohanovy dubové aleje

Tisk

sychrov 200Na přelomu let 2013 a 2014 byla z dotačního titulu Ministerstva životního prostředí revitalizována dvě významná historická stromořadí v zámeckém parku na Sychrově. V dubové aleji roste 79 stromů. Obnova byla realizována postupně a vedená tak, aby zůstal zachován efekt tzv. gotické klenby. Nově bylo vysazeno 35 nových roubovaných stromů dubu letního.

 

V navazující téměř 700 metrů dlouhé lipové aleji roste 233 stromů. Novogotický zámek Sychrov sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů. Zámek nabízí 3 návštěvnické okruhy, noční prohlídky, ukázky sokolnictví, koncerty.

sychrov1

O dnešní francouzskou novogotickou podobu dříve barokního zámku se zasloužil kníže Kamil Rohan. Zdejší obrazová galerie je největší sbírkou francouzského portrétního umění ve střední Evropě, řezbářská výzdoba je mistrným dílem českých řezbářů. Zámek je jednou z nejvýznamnějších staveb ve stylu romantické novogotiky francouzského typu.

sychrov2

Anglický park s rozlohou 26 hektarů patří k nejkrásnějším a nejbohatším botanickým sbírkám v České republice. Často zde pobývali velikáni české hudby J. Suk, nebo A. Dvořák. Rohané jsou původně francouzský šlechtický rod od hradu Rohan ležící v Bretani.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Kindl říká, že album Loutka devátá uzavírá jednu jeho životní etapu

michal kindl rozhovor 200Michal Kindl prokázal svoji schopnost napsat solidní popovou melodickou písničku již na svém debutovém sólovém albu Barvy, které vyšlo v roce 2018. Od té doby ušel kus cesty, která ho dovedla k nevšední spolupráci s mezi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Pavoučími hnáty a králičími drápy drásá představivost Letní smrt

altDruhá detektivka z pera mladého severského talentu Monse Kallentofta Letní smrt z nakladatelství Host Brno zavede čtenáře znovu do švédského Linköpingu, který tentokrát netrýzní závěje a kruté mrazy, ale to nejpalčivější léto...

Divadlo

Lidé bez vlastností ožijí v podání činoherců z JAMU

lide bez vlastnosti 200Dvě slavná prozaická díla Roberta Musila propojili inscenátoři z Divadelní fakulty JAMU v novém titulu Lidé bez vlastností, jehož premiéru uvede 24. února brněnské Studio Marta. Inscenace je volnou adaptací Musilovy románové p...

Film

Jeden svět a pár dokumentárních střípků

JedenSvet20015. ročník dokumentárního filmového festivalu opět přinesl ohromné množství kvalitních, zajímavých i nepochopitelných snímků. Včera se naposledy zaplnily sály sedmi pražských kin diváky lačnícími po poznání. I my jsme se samozřejmě vydali na ně...