Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Tisk

litomysl 200Dědictví a tradice baroka chce představit nový festival Litomyšlské dny barokní tradice, který se koná od 14. do 21. srpna v Litomyšli a na zámku Nové Hrady. Program zahrnuje nejen koncerty, ale také bohoslužby, procesí a přehlídku historických liturgických rouch. Po dobu festivalu se budou konat slavnostní mše.

 

Festival má za cíl přiblížit stále živé dědictví barokní doby, která velkou měrou přispěla k české kultuře. Koncerty zahrnují díla českých i světových barokních skladatelů. Zájemci o tradice a umění si mohou vyslechnout přednášku o barokních sochách v regionu. Celý týden je v budově proboštství k vidění výstava o barokní liturgii. Velkým lákadlem pro návštěvníky festivalu je i módní přehlídka historických liturgických rouch, kde se návštěvníci dozvědí to, k čemu se ten který oděv používal, co symbolizuje a jaký má původ.

litomysl

Místa konání festivalu

Kapitulní kostel povýšení sv. Kříže je nejstarší dochovaný sakrální prostor ve městě Litomyšl. Založen byl roku 1356 jako klášterní kostel u augustiniánského konventu. Dodnes si uchoval ráz gotického chrámu. Nejcennější součástí kostela je gotická kaple sv. Josefa s původní freskovou výzdobou a sakristie s centrálním polygonálním sloupem.
Piaristický kostel nalezení sv. Kříže je barokní perla Litomyšle a ústřední budova piaristického areálu, chrám Nelezení sv. Kříže, byla vystavěna mezi lety 1714-1722. Monumentální stavba, jejíž interiér i exteriér zdobí sochařská díla z dílny Matyáše Bernarda Brauna a Jiřího Františka Pacáka, je jednou z dominant města.
Kostel sv. Anny na hřbitově je v porovnání s jinými litomyšlskými svatostánky poměrně nenápadný a stroze působící. Barokní kostelík byl vystavěn v letech 1670 až 1672. Mariánský sloup pochází z 80. let 17. století. Budova dnešního probošství vznikla mezi lety 1759-1763. Dům skrývá krásné prostory, včetně dnešní kaple sv. Markéty, nejcennější součásti proboštství.
Rokokový zámek Nové Hrady byl zbudovaný v letech 1773-1777 po vzoru francouzských letních sídel. Velký zámecký areál tvoří rozsáhlé zahrady, nebo zámecká obora s křížovou cestou.
www.baroknilitomysl.cz 


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pohádky jsou pro nás velmi důležité – můžete díky nim i zhubnout nebo se proměnit,“ říká Marcela Volavka

marcela perexPohádkové příběhy provázejí lidstvo od nepaměti. V současné době je v knihkupectvích i v televizi stále více pohádek, které však již s těmi původními mají jen velmi málo společného. Spisovatelka Marcela Volavka je přesvědčená, že právě díky ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

O hvězdném přátelství, které nemohlo dopadnout dobře

vsechny hvezdy na nebi perexBex, Jenni a Ellory jsou nejlepší kamarádky, které nespojuje nic, kromě náklonnosti a obdivu k Ret, čtvrté člence jejich téměř nerozlučné skupiny. Ret je jako slunce a ostatní dívky jsou jako planety, kter...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...