Hrad Lipnice láká svou středověkou atmosférou

Hrad Lipnice láká svou středověkou atmosférou

Tisk


lipnice 200Jedním z nejmohutnějších dochovaných českých hradů je hrad Lipnice, který se tyčí nad stejnojmenným městečkem nedaleko Havlíčkova Brodu. Lipnický hrad byl založen kolem r. 1310 jednou z větví starobylého českého rodu Ronovců – Lichtenburky, aby jako strážný hlídal celé širé okolí, město Brod s jeho stříbrnými doly a kupecké stezky, které se proplétaly tímto krajem řeky Sázavy na rozhraní Království českého a Markrabství moravského.

Vůbec první přímá zmínka o hradě Lipnici se objevuje r. 1314, kdy je zmiňován purkrabí Bernard. V roce 1316 Jindřich z Lichtenburka Lipnici zastavil mladičkému českému králi Janu Lucemburskému za svého příbuzného Jindřicha z Lipé, který byl uvězněn na hradě Týřově. V r. 1319 se hrad nakrátko dostal do královských rukou a král Jan jej postoupil Jindřichovi z Lipé výměnou za Žitavsko. Po Jindřichově smrti v r. 1329 se vlády nad Lipnicí ujali jeho synové, kteří zde v r. 1335 hostili krále Jana a jeho syna Karla.

Na počátku 15. století hrad získal sňatkem Čeněk z Vartemberka, který v roce 1417 v lipnické kapli nechal vysvětit vůbec první husitské kněží v českých zemích. Velkolepou přestavbu zažil hrad na začátku 16. století za Trčků z Lípy, kteří Lipnici velkoryse přestavěli do podoby pozdně gotické hradní rezidence. Panství zůstalo v rukou rodu až do r. 1561, kdy jej koupil František hrabě z Thurnu. Thurnové hrad výrazně renesančně upravili. Na Lipnici se narodil a dětství prožil známý generál stavovského vojska Matyáš Thurn.

Zlaté časy pro Lipnici skončily za třicetileté války, kdy roku 1645 hrad obsadila švédská posádka a nadělala takové škody v okolí, že v roce 1646 Lipnici oblehla císařská armáda a po čtyřtýdenních bojích hrad dobyla. Hrad ani městečko se  z rány uštědřené třicetiletou válkou už nikdy zcela nevzpamatovaly. V roce 1869 postihl Lipnici katastrofální požár, jemuž podlehl nejen celý hrad, ale i většina městečka. Vyhořelá zřícenina pak zůstala opuštěná až do r. 1913, kdy začala záchrana a obnova hradu. Byl založen Sbor na záchranu hradu Lipnice a roku 1924 hrad získal Klub československých turistů. KČT zajistil zříceninu a otevřel hradní muzeum. Záchranné práce pokračovaly do roku 1953, kdy se hrad stal státním majetkem. V 70. a 80. letech 20. století prošla Lipnice částečnou rekonstrukcí, která ale nebyla dokončena a památková obnova hradu pokračuje dodnes. V současnosti je hrad péčí státu  a prostřednictvím Národního památkového ústavu konzervován a dále zpřístupňován návštěvníkům.

lipnice1

Návštěvníky čeká prohlídka od temných sklepení přes paláce (pozdně gotický Trčkovský a renesanční Thurnovský) až po vyhlídkové ochozy dvou věží. První je tzv. Velká věž se zbrojnicí a Haškovou světničkou, v níž často pobýval spisovatel Jaroslav Hašek, druhá věž se jmenuje Samson a ve svém podzemí skrývá mj. třicet metrů hlubokou cisternu na dešťovou vodu. Historicky i architektonicky nejcennější částí hradu je kaple. Starší gotická kaple zasvěcená sv. Vavřinci pochází z první poloviny 14. století. Po barokní přestavbě v 17. století byla kaple nově zasvěcena sv. Josefovi.

lipnice2

V Thurnovském paláci si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu věnovanou dějinám husitství i fotografie z natáčení českého historického filmu Jan Hus režiséra Jiřího Svobody s Matějem Hádkem v hlavní roli, které probíhalo mj. právě v sálech lipnického hradu.

lipnice3

Děti ocení, že prohlídka hradu je volná formou procházky, při níž mohou objevovat skrytá hradní zákoutí a pátrat po pokladu, který podle pověsti kdesi v podzemí hlídá kostlivec s diamantovýma očima. Kdo v prostorách hradu nalezne znamení tří křížů, má cestu k pokladu otevřenou.

Hrad Lipnice

Otevřeno: od dubna do října, během letních prázdnin denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin
Vstupné: dospělí 90 Kč, děti od 6 let a senioři 60 Kč, rodinné vstupné 240 kč
Zdroj foto: autorka článku
Zdroj informací: www.hrad-lipnice.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Vysoké sázky, Noční jestřáb a Dvojí hra jsou názvy tří povídek s kriminální zápletkou v hlavní roli s detektivem Jesse Stonem.

200litJiž obal knihy nám čtenářům nabízí jakousi ochutnávku obsahu jednotlivých povídek. Zlověstná vrána sedící nad hladinou vody u povídky Vysoké sázky, dalekohled s odrazem ženy ve skle u Nočního jestřába a pár třešní ve sklenici u Dvojí hry.

...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...