Kam na památky v září

Kam na památky v září

Tisk

pamatky zari 200Slavnosti úrody a darů matky přírody připravily na září památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Hrad Křivoklát připomene 3. a 4. září tradice původního loveckého sídla českých králů a knížat festivalem lovecké hudby a myslivosti. K vidění  budou k vidění sokolníci, ukázky vábení zvěře, lovečtí psi i troubená mše.

 

Soubor lidových staveb na Veselém Kopci na 3. září připravuje posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět tradičním posvícenským pečivem, placky a buchty se neobejdou bez veselé muziky, tance a zpěvu.

pamatky zari1

O víkendu 9. - 11. září rozzáří zámek Zákupy již potřetí výstava jiřinek. U příležitosti 100. výročí úmrtí předposledního majitele zámku, císaře Františka Josefa I., bude pokřtěna nová odrůda této květiny  jménem tohoto významného panovníka.
Víno po kaskádovém schodišti poteče proudem 10. září v hospitálu Kuks, při Kukském tradičním vinobraní. 17. září, se vinobraní přesune na hrad Kunětická hora, která vedle celodenní degustace nabídne i kulturní program.

pamatky zari2

17. září na zámku Veltrusy proběhne Válka bramborová. Středem pozornosti budou bramborová jídla, na své si přijdou i obdivovatelé bojových ukázek, hudby, divadla, a programů pro děti. Všechny krásy podzimu rozzáří od 20. září do 2. října zámek Slatiňany – pestré barvy podzimu v podobě pozoruhodných květinových vazeb a aranží představí komnaty zámku.
Trochu aristokratické zábavy v zámeckém parku připravuje na 24. září zámek Sychrov. Knížecí lov na Sychrově  přinese instruktáž pro střelbu z luku, ukázky středověké, japonské, indiánské a bojové lukostřelby, i prodejní výstavu nožů a lukostřeleckého vybavení.

pamatky zari3
Letošní úrodu jablek oslaví 1. října zámek Krásný Dvůr. Jablečný den přinese jablka, jablečné speciality a vše z jablek, ale také koncerty, divadlo, sokolníky, koně, kejklíře a další atrakce. Památky ve správě NPÚ se již tradičně připojí k akci Dny Evropského dědictví, Europian herritage days (EHD). Posláním akce je propagace kulturního dědictví a historie. Letos se uskuteční od 3. do 11. září
Foto: autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Svojanov

svojanov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Prezident Václav Klaus v roli zahraničního zpravodaje

zapisky-z-novych-cest vaclav-klaus 200Ve své funkci prezidenta ČR procestoval Václav Klaus mnoho zemí na pěti kontinentech. Jeho zahraniční návštěvy jsou plné zážitků a dojmů, které si zaznamenává nejen pro sebe, a...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Zelinář a nejen jeho televize

200filmO období normalizace, o dusném bezčasí 70. a 80. let minulého století, kdy lidé, pokud se hlasitě nestavěli proti režimu a spokojili se s málem v oblasti hmotné i duchovní, mohli vcelku pohodlně žít, pojednává kniha Pauliny Bren Zelinář a jeho televize. ...