Nostický palác zve o státním svátku na Den otevřených dveří

Nostický palác zve o státním svátku na Den otevřených dveří

Tisk

palac200Den otevřených dveří chystá Ministerstvo kultury ČR na státní svátek; ve středu 28. září, se od 10 do 17 hodin pro zájemce otevřou brány malostranského Nostického paláce na Maltézském náměstí. Kromě prohlídky paláce čeká na návštěvníky pestrý program; v přízemí se představí třiadvacet příspěvkových organizací ministerstva kultury.                                                 

 

Raně barokní Nostický palác je považován za nejkrásnější sídlo ministerstva kultury na světě; návštěvníci v něm budou moci obdivovat nádherné reprezentační sály, které v současnosti slouží k předávání různých cen významným osobnostem, pořádání kulturních akcí, k přijímání významných návštěv a podobně. Bude možné nahlédnout i do pracovny ministra kultury, která je neobvyklá jak umístěním, tak architektonickým řešením. Přístupná bude obrazárna paláce s mnoha pozoruhodnými díly starých mistrů, nádherná kaple Nanebevzetí Panny Marie i slavná nostická knihovna, která čítá na 14 tisíc svazků. Program zpestří hudba různých žánrů.                                                                                                                                

palac01

Palác, který dal vystavět tehdejší nejvyšší kancléř Jan Hartwig z Nostitz v sobě skrývá unikátní knihovnu, kapli a obrazárnu. Palác není běžně přístupný, konají se zde však krátkodobé výstavy. Důležitou roli sehráli Nosticové i na poli kulturním. Byli mecenáši umění, podporovali například Wolfganga Amadea Mozarta, Josefa Dobrovského, nebo rodinu Mánesovu, která zde v přístavku měla dokonce i byt. Krátce na začátku osmnáctého století zde pobýval i Kryštof Dienzenhofer.                                                                                                                                      

Šlechtický rod Nosticů palác vlastnil až do roku 1945. Nyní zde má své sídlo Ministerstvo kultury. Palác bývá otevřen při Dnech otevřených dveří a u příležitosti významných dnů památkové péče a státních svátků. Vstup pro návštěvníky bude umožněn z vrátnice přes bezpečnostní rám.

 palac02

palac03

palac04


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Krása českých iluminovaných rukopisů podnes uchvacuje

krasa-iluminovanych-rukopisu200O dějinách středověkého umění jsme si mohli přečíst ledasco, mnohá díla - malířská i sochařská - si bez překážek prohlédneme v galeriích či muzeích, avšak jedna důležitá oblast zůstává povětšinou skryta. Je...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Dokument NOVÁ ŠICHTA má šanci získat „evropského Oscara“

nova sichta 200Snímek Jindřicha Andrše o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Čerstvě se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie (EFA)...