Ve Velkých Losinách na Šumpersku otevřeli opravený zámecký letohrádek

Ve Velkých Losinách na Šumpersku otevřeli opravený zámecký letohrádek

Tisk

losiny 200Objekt, který sloužil k tanci i zábavě renesanční šlechty, se otevřel po 11 letech rekonstrukce. Rozsáhlá rekonstrukce památky ze 17. století byla hrazena z dotací Ministerstva kultury. Letohrádek nechal postavit Přemyslav III. v roce . Správa zámku plánuje další využití těchto historických prostor. Opravený objekt bude využíván například pro výstavy, konat se tam budou také svatební obřady a v přízemí by měla vzniknout kavárna s cukrárnou a venkovním posezením. Své místo v programu letohrádku by měly mít i dílny pro děti.

Letohrádek, který je součástí zámeckého areálu, byl před rekonstrukcí zdevastován a nevyužíván. Při opravách se vyměnila například střešní krytina, podlahy a klenby. Obnovila se i štuková výzdoba a byla opravena kachlová kamna. Archeologové v něm našli soubor kachlů, na kterých je zobrazen motiv aliančního znaku rodu Žerotínů a Oppersdorfů z třetí čtvrtiny 17. století.
Zámek Velké Losiny postavil významný moravský rod Žerotínů. Pozdně renesanční stavba z konce 16. století nahradila zchátralou tvrz. Zámek je jednou z nejkrásnějších ukázek moravské renesanční architektury. Temnou stránkou zámku je, že v 17. století neblaze proslul čarodějnickými procesy. První zmínky o stavbě na území dnešního zámku sahají do období gotiky, kdy zde vnikla původně vodní tvrz. Na konci patnáctého století v roce 1496 se celé losinské panství dostalo do područí pánů ze Žerotína. Gotická tvrz brzy přestala vyhovovat nárokům šlechticů, a proto ji roku 1531 nechali přestavět v honosný renesanční zámek. Zámek Velké Losiny byl přestavěn a obklopen rozlehlým francouzským parkem v 17. století.
Během staletí prošel zámek ve Velkých Losinách četnými stavebními úpravami. Dnešní podobu zámku tvoří trojkřídlý areál s trojpodlažními arkádami. Osmiboká šestipodlažní věž se zámeckými hodinami je dominantou Losinkého zámku.

losiny


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Dobrodružné setkání s duchem Japonska

S Japonskem v srdci perexJaponsko je bezpochyby zajímavá země. Jaká ale je ve skutečnosti? To vám prozradí Martin Vačkář, japanolog, překladatel a tlumočník z japonštiny a publicista, který je autorem knihy S Japonskem v srdci.

Divadlo

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...

Film

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...