České památky lákají slovenské návštěvníky

České památky lákají slovenské návštěvníky

Tisk

pamatky 200Českou republiku navštívilo v minulém roce přes šest set tisíc Slováků, kteří projevili zájem o naše kulturní dědictví. A právě slovenskému publiku byla v Bratislavě určena prezentace novinek sezony 2017 na památkách ve správě NPÚ. Jednalo se o vůbec první akci tohoto typu v zahraničí. Konferenci pořádanou ve spolupráci s agenturou CzechTourism osobně podpořila i česká velvyslankyně na Slovensku paní Livia Klausová.

Soubor našich hradů a zámků je evropským unikátem a Národní památkový ústav má v tomto ohledu opravdu co nabídnout. Stovka hradů, zámků a dalších památek otevřená veřejnosti skýtá obrovský potenciál a v případě slovenských návštěvníků je velikou výhodou i jazyková blízkost.

Zástupci Národního památkového ústavu informovali slovenské partnery nejen o Roku renesanční šlechty a o akcích s ním spojených, zejména o výstavách a expozicích na zámku Březnice v moravských Bučovicích a na dalších téměř třiceti památkách, ale též o novinkách s renesancí přímo nesouvisejících. Součástí sezony je i tradiční Hradozámecká noc, která se koná poslední srpnovou sobotu. Centrem bude tentokrát renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádně otevřenou oratoř zámecké kaple s výstavou šestidílné Bible kralické – cenného renesančního tisku, který vznikl za Žerotínů na náměšťském panství. V noci 26. srpna otevře své brány přes devadesát dalších památek.

 
pamatka2

Prezentací Neobjevených památek láká NPÚ k návštěvě hradů, zámků, ale i dalších památkových objektů, které veřejnost při plánování výletů často neprávem opomíjí. Neobjevené památky nabízejí prostor pro odpočinek, obnovení duševních sil a mnohé skryté poklady k objevení; to vše bez dlouhého čekání. Mezi takové památky patří například uhelný důl v Ostravě ponechaný tak, jako by lidé, kteří v něm pracovali, právě odešli a zanechali vše na svém místě. Patří sem i několik bývalých klášterů nebo statek, kde mohou návštěvníci ochutnat čerstvě upečený chléb.

Pomocníkem pro návštěvníky památek je program Klíč k památkám. Uživatelům nabízí snadné vyhledávání oblíbených lokalit, preferovaných kulturních akcí či služeb či plánování výletů.

Zpracováno dle tiskové zprávy Národního památkového ústavu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR - MUZIKÁLOVÝ HEREC TOMÁŠ LÖBL

lobl200Jak vypadá běžný rok muzikálového herce a které inscenace v divadle Kalich má nejradši Tomáš Lobl?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Román Pakáž ukazuje i ženský úděl na vesnici na počátku 20. století

big pakaz-BSx-492088 (2)

Pokud si chcete přečíst opravdu kvalitní dílko z venkovského prostředí v době 1. světové války, sáhněte po románu Pakáž od rakouské autorky Moniky Helferové, která za něj loni získala Schubartovu literární cenu. C...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Tady to musí být je trpkou podívanou

altDo českých kin v oficiální distribuci vstoupí na konci dubna snímek Tady to musí být. Kontroverzní počin na pomezí dramatu a komedie rozdělil nejen filmové kritiky, ale i samotné diváky na dva tábory. Jedni ho považují za geniální, jiní z...