Letošní Culturea vzala návštěvníky do Egypta a Řecka
Banner

Letošní Culturea vzala návštěvníky do Egypta a Řecka

Email Tisk

culturea report 200Ve dnech 6. a 7. dubna se konal už pátý ročník cestovatelského festivalu Culturea, který pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Akce bývá vždy zaměřena na dva státy a ani letos tomu nebylo jinak a pořadatelé nechali přenést návštěvníky do slunného Egypta a Řecka.

 

Na programu toho bylo za ty dva dny mnoho a vybrat si mohl opravdu každý. Přednášky, workshopy, divadlo, dobré jídlo, … a když se někomu nechtělo být zrovna přímo na programu, mohl se poohlédnout po prostorech budovy, kde nalezl například stánek egyptského velvyslanectví, druhý den řeckou kavárnu a na venkovní platformě také dva živé velbloudy!

Egyptský den začal přednáškami o Egypťanech v Česku a čajích a dýmkách a tanečním vystoupením. Já se na program napojila na scénické čtení povídky s názvem Jedné letní noci, které předvedli studenti 2. ročníku zlínské Soukromé vyšší odborné školy umění. Povídka byla od předního představitele egyptské literatury Júsufa Idríse a byla skvěle ztvárněna. Děj nebyl nikterak složitý a jeho hrdinové byli mladí muži, kterým jeden z nich navyprávěl o jeho příhodách s krásnou ženou. Ti tomu uvěří, nadchnou se a touží zažít totéž… Velmi jsem obdivovala schopnosti herců, především tedy to, jak dokázaly pracovat s emocemi a používat různé výrazové prostředky. Celkově bylo toto scénické čtení velmi působivé a povedené.

culturea egypt2
Program pokračoval na kulturní vlně – představil se usměvavý a sympatický tanečník nazvaný Tanoura Man právě s tancem tanoura, což znamená tanec sukní. Ten sloužil k vyvolání transu a také spojení s Bohem. Sukně byla opravdu nádherná a také velmi multifunkční, z publika se jen ozývaly nadšené výdechy, když tanečník odnikud vytahoval malé deštníky a tančil dál s nimi, nebo když se sukně rozblikala malými světýlky. Jednalo se opravdu o výjimečný zážitek, který člověk běžně jen tak neuvidí – díky za něj!

culturea egypt1

Pak nastal čas na ochutnávku egyptské kuchyně s vtipným Ahmedem Hassaninim, spolumajitelem a kuchařem z brněnské restaurace Kupé. Organizátorům neudělal velkou radost, protože spojil vaření s workshopem, ale vše se zvládlo a návštěvníci mohli přihlížet přípravě egyptského národního jídla zvaného koshari, dále hummusu a také dipu z lilku (baba ganoush). Koshari je směs čočky, rýže, těstovin a rajčatové omáčky. To vše je postupné připravováno a na závěr doladěno zálivkou tvořenou česnekem, octem a římským kmínem. Co se týče hummusu, ten není přímo egyptský, jedná se o syrský nebo libanonský pokrm a každý ho dělá jinak, někde přidávají jogurt, někde ořechy nebo granátové jablko. Nejdůležitější prý je, aby byl dokonale hladký. Ahmed se svěřil, že ho „bavilo vaření, a proto je kuchař“ a všichni za to mohli být rádi, protože jídlo bylo moc dobré.

culturea egypt3

O nepříliš růžové realitě mluvil novinář a vysokoškolský učitel Břetislav Tureček, který byl zpravodajem Českého rozhlasu na Blízkém východě a nyní je vedoucím Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity v Praze. Svou přednášku začal informacemi o pojištění: „Když bych byl v první linii, tak mi to nikdo nezaplatí. Připojištění stojí několik tisíc za den a i tak vždy doufám, že se mi nic nestane.“ Jeho vyprávění bylo mimo jiné založeno na ukázkách jeho reportáží, které byly opravdu silné a autentické. Konkrétně šlo například o reportáž z povstání v Káhiře nebo rozhovor s ženou, která se do Ašdodu provdala z České Lípy. Byla to velmi zajímavá ukázka jiného světa a zajímavé bylo také vyprávění o dočasných svatbách, které uzavírají Šiíti.

Den jsme zakončili na workshopu vodních dýmek, který měla na starosti místní Dobrá čajovna. Pochutnali jsme si na vodní dýmce s voňavým tabákem granátové jablko s anýzem, naučili se správné plnění korunky dýmky a poslechli si o jeho různých typech (dense pack, semi-dense pack a double pack). Workshop byl praktický a věcný a probíhal ve velmi příjemné atmsféře.


Ani v řeckém dni nechyběly přednášky a různá vystoupení, například tanečního souboru Antigoni, kteří měli na starosti i workshopy. My se bohužel z časových důvodů přidali až na workshop vaření mladého Řeka Michalise Dimitropoulose z brněnské restaurace Alati. Ten připravil pokrm zvaný soutzoukakia smyrneika neboli masové čufty v rajčatové omáčce a také osvěžující tzatziki. V rámci jeho přípravy nastrouhal Michalise do cedníku okurek, poté přidal trochu octa a soli, vymačkal vodu a přidal 2 kg plnotučného jogurtu, skleničku oleje a dochutil trochou octa, česnekem a solí. „Je dobré nechat tzatziki alespoň 6 hodin odležet v ledničce,“ dodal. Hladoví účastníci workshopu se dále například dozvěděli, že řeckou Dobormilou Rettigovou je kuchař Nikolaos Tselementes z Sifnos nebo že Řekové museli být dobří kuchaři, kvůli rozmachu lodní dopravy – museli zde vařit kapitánům.

culturea recko1

Den jsme zakončili příjemným posezením v řecké kavárně, kterou měli na starosti lidé z Coffee bar Meet Me a kde nechyběli ani pitty z Kousek Řecka na talíři. Neodolali jsme a vyzkoušeli jsme výbornou krupicovou chalvu, řeckou kávu z džezvy a také dvě slané pitty - Melitzanopita s fetou. Chutě to byly skvělé a opravdu jiné a kvalitnější, než jak jsme zvyklí.

culturea recko

Festival jsme tak opouštěli s opravdu plnými žaludky a také nabití prožitými zážitky. Byli jsme moc spokojení, celé to bylo super a organizátoři opět odvedli skvělou práci.

Název akce: Culturea
Datum konání: 6. a 7. dubna 2017
Místo konání: 14|15 Baťův institut
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Culturea



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa

Počasí v ČR


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 32

Čtěte také...

Oslavte 70. výročí startu na 1. cestu Hanzelky a Zikmunda do Afriky a Jižní Ameriky

hanzelka zikmund 200Na sobotu 22. dubna je připraven je doprovodný program jak ve stálé expozici Princip Baťa, tak ve výstavě Hedvábná cesta, ale především před 14. budovou. Program bude probíhat od 10 do 18 hodin.

...

Z archivu...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Nadčasový Malý princ v novém vydání

Maly princ 200Máme doma tuhle knížku, kterou vydal Albatros v roce 2000, a jsou v ní autorovy ilustrace. Nyní se mi dostalo do ruky vydání z dílny Fragmentu a byla jsem zvědavá, jaký je mezi nimi rozdíl. Text je samosebou totožný, ale obrázky nejsou od Ant...

Divadlo

Žítkovské bohyně uvidí diváci konečně i v Praze, ale nejen tam

zitko200Další zájezdové štace čekají slavnou inscenaci zlínského divadla Žítkovské bohyně v režii Doda Gombára. Konečně i pražští diváci budou mít jedinečnou příležitost zhlédnout Bohyně, o kterých se mluví po celé České republice. Městské divadlo Zlín je bude ...

Film

Mezinárodní filmový festival ovládl film Bob a stromy

Karlovy Vary 200Slavnostním zakončením 50. Mezinárodního filmového festivalu, který se konal 11. července v hotelu Thermal, provázel moderátor Marek Eben. Po krátkém úvodu, kdy zažertoval na téma jubilejních festivalových padesátin, pozval na podium ...