Muzeum LEGA v Táboře – kdo si hraje, nezlobí

Muzeum LEGA v Táboře – kdo si hraje, nezlobí

Tisk

Lego5 perexMuzeum se nachází v historickém jádru města Tábor. V historické budově je na ploše více jak 200 metrů čtverečních ojedinělá výstava stavebnic LEGO.    

 

Expozice je tématicky dělena. K vidění jsou stovky originálních modelů z celého světa a neustále přibývají další zajímavé exponáty.

Během prohlídky má návštěvník možnost shlédnout i příběh o historii a vzniku stavebnic LEGO. Muzeum je interaktivní; je zde přes 1,5 milionu LEGO kostiček. Expozice patří nejen mezi evropské, ale i světové unikáty. Po vlastní prohlídce je dětem i dospělým k dispozici koutek, kde si může každý vyzkoušet hru s LEGO kostičkami.

Lego1

Návštěvu muzea je možné zakončit nákupem v prodejně, kde jsou nabízeny LEGO stavebnice, ne zcela běžně prodejné v obchodní síti ČR.

Nápad na vznik muzea se zrodil začátkem roku 2012, kdy se sbírka soukromé sběratelky rozrostla do takových rozměrů, že nebylo možné ji mít vystavenou a uskladněnou v domácích prostorách.  Vytipovanou lokalitou byl původně Český Krumlov, ale nakonec se expozice umístila do nebytových prostor v historickém jádru města Tábor. Následovala rekonstrukce a budování výstavních expozic a interiérů a koncem července 2012 se podařilo otevřít prostory pro širokou veřejnost.

Lego2

Historie magických kostiček, které dobyly svět
Lego je řada stavebnicových produktů, vyráběných dánskou společností LEGO Group. Vše začalo v roce 1932, kdy došlo k založení firmy LEGO. Název vznikl roku 1934 z dánského výrazu „Leg godt“, což znamená „Hraj si dobře“. V padesátých letech minulého století má LEGO v nabídce již 200 druhů různých dřevěných a plastových hraček. Od roku 1964 se používá na výrobu Lego kostek nový materiál, který se vyznačuje vysokou barevnou stálostí a tvrdostí.

Lego4

V roce 2000 Britská asociace hraček jmenovala Lego kostku „Hračkou století“. V polovině roku 2012 oslavila společnost LEGO Group 80. výročí svého vzniku.

Dnes je výroba kostek Lego celosvětovou záležitostí. Kromě dvou továren v Dánsku se vyrábí v Maďarsku, Mexiku a od roku 2000 i v České republice. Roční produkce kostiček činí přibližně dvaceti miliard kusů, což je pro ilustraci 600 Lego dílků za sekundu.

Lego5


Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, zdroj Muzeum LEGA Tábor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Knihovna je chrám ducha a měla by vzbuzovat respekt

engler200Není od věci zajít si jednou za čas dopřát něco dobrého. Byla prosluněná zářijová sobota, když jsem se v jedné báječné cukrárně sešla s paní Květoslavou Englerovou. Nad výbornou kávou jsme si povídaly nejen o tom, co všechno musí zvládnout knihovní...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Bacha na Selfies

selfies perTentokrát až po 2 letech se objevila další kniha oblíbeného dánského autora Jussiho Adlera-Olsena, sedmý díl o vyšetřovacím týmu z oddělení Q, tentokrát s názvem Selfies. Zároveň vyšlo najevo, že čtenáře čekají už jen 3 případy tohoto oddělení,...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Jeníček a Mařenka jsou postrachem všech čarodějnic

jenicek a marenka 200Žili byli dva malí sourozenci Jeníček a Mařenka, které jejich otec odvedl v noci do hlubokého černého lesa a zanechal je tam napospas divoké přírodě. Po krátkém bloudění ve vysokém porostu našli bratr se sestro...