Podzimní svátek architektury – letos na téma město a voda

Podzimní svátek architektury – letos na téma město a voda

Tisk

Voda3Spolek Kruh připravil již sedmý ročník tradičního festivalu Den architektury, který se bude věnovat vztahu vody a města. Proběhne ve dnech 30. září a 1. října a zájemcům nabídne mimořádnou příležitost podívat se do míst, která nebývají běžně přístupná.

 

  

Ve více než 60 městech architekti, urbanisté, historici i další odborníci připravili pro širokou veřejnost bohatý program plný plaveb, procházek, cyklojízd, koupacích happeningů, besed a rodinných workshopů.

Festival představí nejen stavby přímo spojené s vodou, ale i současnou architekturu, industriální stavby a historicky cenné objekty. Jeho součástí bude také mezinárodní filmový festival s názvem Film a architektura, který proběhne od 30. září do 5. října. Nabídne filmy o významných architektech a aktuální témata problematiky měst.
Návštěvníci se i letos podívají do míst, která zůstávají běžně spíše nepřístupná. Oblíbený program Hurá dovnitř! otevře dveře kubistických vil na Rašínově nábřeží v Praze, budovu ústředí České obchodní banky od architekta Josefa Pleskota, hasičskou centrálu i prostory Divadla Archa, které bylo v roce 2002 během povodní zcela zničeno. Mezi další lákadla budou jistě patřit administrativní paláce Nového Města pražského, či bývalá čokoládovna ve Vršovicích.

Voda1

Nejen v hlavním městě se budou návštěvníci moci projít jindy zavřenými budovami. První společné dílo manželů Machoninových Dům kultury v Opavě představí členové rodiny těchto slavných architektů. Slavonice nabídnou prohlídku části jinak nepřístupného podzemí. Možnost ztišení poskytne prostor nejnovějšího kostela v Sazovicích s architektem Markem Janem Štěpánem. Návštěvníkům se otevřou i mimořádné interiéry vil v Brně a Liberci, historické stavby včetně dřevěné zvonice na hřbitově v Lomnici nad Popelkou, vlakové nádraží v Bystřici nad Hostýnem a mnohé další stavby. Na programu bude letos i diskuze odborníků na téma 15 let po povodních.

Voda2


Organizátor festivalu,Občanské sdružení Kruh se věnuje propagaci architektury. Vzniklo jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001, v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. Hlavním cílem je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí. Od roku 2010 Kruh pořádá celorepublikový festival Den Architektury.

Voda4


Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, zdroj: www.kruh.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není čas odkládat svá přání, cíle či projekty, které mě naplňují a baví, říká Richard Pachman

richard pachman perexNa Velký pátek 30. března se v 19 hodin uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh zkomponovaného olomouckým skladatelem Richardem Pachmanem pro Moravskou filharmonii...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Češi 1942 aneb jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha

Cesi 1942 200V jednom z dalších pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík spolu s výtvarníkem Markem Rubcem věnují dalšímu klíčovému okamžiku našich moderní...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Francouzské filmy ovládnou plátna kin

FFF perexLetos již po pětadvacáté se koná FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU – bude uspořádán ve dnech 24. až 30. listopadu a kromě Prahy zavítá i do dalších měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové či Ostravy. Návštěvníci si mohou vybírat z více než půls...