Cesta z města za opravdovou zimou

Cesta z města za opravdovou zimou

Tisk

Jedlova perexVýlet na Jedlovou už neodmyslitelně patří k mým představám té pravé zimní romantiky. Stačí sednout v České Lípě na vlak a za třicet minut už jste v úplně jiném světě. Čistém, bílém, voňavém.

Z vlakového nádraží Jedlová vás navede turistický rozcestník směrem k vrcholu. Cesta není příliš náročná, pokud ovšem od předchozího večera nechumelí a nechumelí. Ve všední den se vám může dokonce poštěstit i to, že budete jediným turistou široko daleko a stanete se tím, kdo prošlapává stopu. Ale proto jsme sem přijeli, užít si tu pravou zimu.

Jedlova 2

Takže krok za krokem, se spoustou „kochacích“ zastávek dorazíte až k malebné rozhledně, která je jak pocukrovaná. Hned vedle ní stojí stylový hotel s restaurací, kde si můžete dát něco pro zahřátí, pokud si s sebou nenesete vlastní termosku s lákavým obsahem. Většinou tady, v nadmořské výšce 774 metry, docela fouká, a tak člověk brzy pomýšlí na sestup.

Jedlova 1

Cestou zpátky na nádraží se před vámi otevřou zase trochu jiná panoramata, minimálně pohled na hustě vířící sněhové vločky nebo mlhu. Ale když se zadaří a zažijete „azuro“, je to krásná tečka za tímhle super výletem.

Jedlova 3

No a jestli zrovna chytíte variantu "bílá tma", můžete si to vynahradit návštěvou nádražní restaurace, kde mají na výběr dostatek horkých nápojů, teplého jídla a v kamnech je zatopeno. Potom už nějaká ta hodinka do odjezdu vlaku uteče, jako nic.

Celá fotogalerie:

 

Více informací si můžete přečíst v našem archivu zde:
www.kultura21.cz/component/content/article/73-cestovani/5826-jedlova-luzicke-hory
www.kultura21.cz/ostatni/5828-nadrazni-restaurace-jedlova

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s designery pořadu Jak se staví sen

sen 200Oblíbený pořad Jak se staví sen se vrací v nové sérii a to s novými designéry, prodlouženou stopáží, novou moderátorkou Laďkou Něrgešovou a řadou změn. My jsme u této příležitosti vypovídali jednu z dvojic designerů - Andreu Hylmarovou a Marka Povolného....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nezbytnosti operní divy – šaty, boty, noty. Intimní příběhy garderoby Dagmar Peckové

Saty boty noty perexOperní pěvkyně Dagmar Pecková vystupovala na prvotřídních mezinárodních hudebních festivalech, zpívala pod uměleckým vedením významných dirigentů, opakovaně spolupracovala s mnoha prestižními orchestry. Během své úspěšn...

Divadlo

Služky - První inscenace sezony 2015-16 v BuranTeatr Brno

Sluzky 200BuranTeatr hraje po mnoha různých stěhováních už několik let na Sokolském stadionu v Brně. Má tam své stabilní zázemí, má tam své diváky, o které díky pestré a nápadité nabídce inscenací nikdy nemá nouzi. Stejně tak bylo plno i na první premiéře sez...

Film

Začne další ročník FEBIOFESTU

FebiofestUž po šestadvacáté si diváci v Praze (a následně v dalších čtrnácti městech naší republiky) mohou vychutnat olbřímí přehlídku filmů nazvanou FEBIOFEST, spíše jen z prestižních důvodů opatřenou soutěží prvotin, aby se mohla honosněji zvát festivalem....