Lenka na cestách: V uliciach Londýna

Lenka na cestách: V uliciach Londýna

Tisk

Londyn perexJe to už týden, co naše kolegyně Lenka vyrazila na cestu svých snů. A jak jsme slíbili, přinášíme vám další reportáž z jejího putování. První zastávkou na trase Bratislava - Rio de Janeiro byl Londýn. Zde si Lenka naplánovala pořádnou porci památek a známých míst, která rozhodně musí stihnout navštívit. Pojďme se tedy, spolu s ní, projít ulicemi Londýna.

 

Naša cesta sa začala v sobotu 7. marca v ranných hodinách. Vyrazili sme z Trenčína do Bratislavy. Cesta nám ubiehala rýchlo a pohodlne. Na nostek nás steklili zlatisté lúče slniečka, ktoré nás hriali už pri prvých vykuknutiach z obláčikov pri východe slnka. Prebudila nás až následne bratislavská hromadná doprava. Vodič autobusu pri jeho šoferovani nás dokonale zobudil. Ako sa vraví, jeden krok dopredu a dva dozadu, tak aj vodič najskôr začal špatným chodom pri každom startovaní a následne sme sa pohli dopredu.

Londyn 0

Po dvädsiatich minútach sme konečne vystúpili na letisku. Situácia je bezpečná. Letisko zýva prázdnotou a zopár ľudi, ktorí sú v priestoroch haly, nerieši virus. Strach a panika sa neprejavili. Všade je pokoj a harmónia.

Londýn za jeden deň

Ráno 10. marca sme vstávali približne o siedmej. Dali sme si raňajky a vyšli sme do ulíc. Na pláne sme mali Camden town market, Trafalgar sguare, British múzeum, Big Ben, Tower Bridge, Buckinghamský palác. Ako prvé sme sa rozhodli pre Camden town, a tak sme vyrazili na cestu k metru Dalston Kinslad Junction. Keď sme prišli k metru , jeden potmavší pán nas informoval, že je ešte zatvorené a otvára sa približne o deviatej. Premýšlali sme, co s volným časom. Poobzerali sme sa okolo seba. Zbadali sme otvorenú kaviareň a rozhodli sme sa v nej efektívne stráviť čas. Bola to malá kaviarnička spojená s obchodom a prijemným personálom. Slečna sa usmiala a spýtala sa, čo si dáme. Kávičku nám ochotne pripravili so želaním krásneho dňa. Sadli sme si za drevené stoly a popri popijani kávy sme sledovali situáciu na ulici. Londýn sa prebúdzal a všade nastal ruch. Ako sme dopijali kávu, uvedomovali sme si, že je načase vyrazit, aby sme všetko stihli. Veď nás čakal Camden town market.

Londyn 3

Camden town market - niečo pod zub aj na seba

Prešli sme cez cestu a už sme boli pri metre. Zišli sme dole po schodoch a nastúpili do metra. Odviezli sme sa štyri zastávky a boli sme v meste. Ešte tak pät minút, okolo potravín a sme na trhoch. Bežne sa otvárajú o desiatej, ale uz pol hodiny predtým otvárajú obchodiky a pripravujú tovar. Ako sme vstúpili, všade na nás čakal rôznorodý tovar od oblečenia, topánok až po drobnosti a šperky. Každý si mohol nájsť to svoje aj svoj vlastný štýl. Pre tých, ktorí dávajú prednosť svojim chuťovým buňkám, majú možnosť dať si niečo pod zub. Rôzne kuchyne a ich ochutnávky stoja za to, aby návštevníka nielen prilákali k sebe, ale potešili aj jeho zmysly. Všade sa rozliehala omamná vôňa a výber bol naozaj ťažký. Čas vsak bol pokročilý a museli sme ísť, aj keď sme ho neprešli celý. Čakalo na nás Britské múzeum, tak sme sa ponáhlali, aby sme chytili autobus.

Fotogaléria: V uliciach Londýna 

Na Britské múzeum je treba si vyčleniť celý deň

Cesta bola pomerne rýchla a v dobrom čase sme dorazili. Na múzeum sme si vyčlenili tri hodiny, viac sa, žial, nedalo. Už pri vstupe nás čakala krásna rozľahlá historická budova, ktora odzrkadlovala majestátnosť celého národa. Videli sme indiánske masky, oblečenie, egyptké sochy bohov a aj ich hrobky. Dostali sme sa aj do Mezopotámie, Grecka či Rima. No krása, oplatí sa vidieť. Treba si však naň vyčleniť celý deň. To sme však nemali, a tak sme sa presunuli na Trafalgar sguare, Westministerský palác, Big Ben. Všetko sme mali po jednej línii, tak sa nám to podarilo stihnúť.

Londyn 2

Trafalgarské námestie je v centre Londýna. Pôvodne malo niesť meno kráľa Viliama IV. Na ňom sme zažili aj menšie predstavenie pouličného speváka, ktorý lákal pozornosť ľudí. Cez námestie sme sa bočnými uličkami dostali k Westminsterskému palácu, kde zasadá parlament, a známym hodinám Big Ben, ktoré práve rekonstruovali. Jaroslava a Anku najviac zaujali vlajky pred parlamentom a hľadali, tak ako sa na Slováka patrí, tu našu. Moju pozornosť však uchvátila socha Winstona Churchilla. Spomenula som si na jeho citáty. Bol to muž stratégie a činu.

Londyn 4

Časomiera sa nám krátila, a tak sme sa museli rozhodnúť, kam pôjdeme ďalej. Zvolila som prechádzku pri rieke Temža, ktorá nás povedie k Tower bridge. K zdvíhaciemu mostu, ktorý je známy predovšetkým z anglických filmov. Cesta bola vyčerpávajúca, a tak sme od neho smerovali spät po Mill End, aby sme si oddýchli a pripravili sa na dlhý 12 hodinový let do našej cielovej destinácie Rio de Janeiro.

Londyn 1


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kuchařka Markéty Hrubešové pro vytížené ženy

kucharka tak varim jaPopulární herečka je dobře známá svou vášní k vaření. Zúčastnila se i pořadu VIP Prostřeno. Zároveň v roce 2011 vydala kuchařku pod názvem Tak vařím já, kde prezentuje své recepty. Kuchařka je urč...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Severský filmový podzim přinesl dvanáct mrazivých snímků

synove norskaFestival severské kinematografie nabídl pražským divákům od 14. do 18. listopadu celkem dvanáct mrazivých snímků. Deset novinek z posledních dvou let, barevně upravené a rozšířené titulky pro neslyšící a příběhy, které ...