New York, New York - voskové figuríny i únikovka

New York, New York - voskové figuríny i únikovka

Tisk

NY 3 200Na našem webu vás provázím New Yorkem. V prvním článku jsem popsala, jak to chodí na letišti, když se chcete podívat do Ameriky a jak proběhl náš první den ovlivněný nejen pásmovou nemocí, ale i nevyzpytatelným počasím ovlivněným hurikánem z Floridy. Druhý den v New Yorku jsme prožily především ve znamení historie a připomínek událostí 11. září. A třetí den byl především zábava. Posuďte sami.

 

Grand Central Terminal

Newyorské hlavní nádraží, Grand Central Terminal, je další ikonou, kterou můžete vídat v produktech zábavního průmyslu. Kolik filmových dramat se v areálu nádraží odehrálo - sami si z hlavy určitě vzpomenete alespoň na pět takových. Nebo i ty méně vypjaté, když zvířecí uprchlíci z animáku Madagaskar chtějí odcestovat a jeden z nich se ptá – „Říkal hlavní nádraží nebo hlavně nedráždi?” Je to rozlehlý čistý prostor bez výrazného zdobení, ale přesto působí velmi slavnostně. Lidé proudí všemi směry, nejsou tam žádné lavičky nebo sedačky, kam si odpočinout a to ten nepřetržitý cvrkot podtrhuje. Co mě dostalo, byla dánská pekárna u jednoho ze vchodů a dokonce jsem narazila na jeden z kodaňských kultovních výrobků - Christiania bike (o kterém je více napsáno v článku Magická Christianie). Když na nečekaném místě potkám kousek severu, je to pro mě takový malý svátek!

NY 3 4Kouzelná restaurace v Bryant Park

Bryant Park

Park se nachází kousek od městské knihovny. Je to takový malý kousek zeleně a klidu obklopený mrakodrapy. Taková oáza v městské džungli - lidi si tam četli, hráli stolní tenis...Parku vévodí socha Gertrude Stein. A pro ty s vyšším rozpočtem na cestu je tam i nádherná restaurace.

NY 3 3

Madame Tussauds

Muzeum voskových figurín můžete znát i z Prahy. Popravdě jsem navštívila jen to v New Yorku a to právě díky tomu, že bylo muzeum zahrnuté v rámci vstupů na turistické kartě. Muzeum na mě udělalo dobrý dojem. Vosková Kate Winslet nebo Sandra Bullock byly jako živé. Jediné z postav, které se podle mého soudu moc nepovedly, byli Jacob a Edward ze ságy Stmívání. Muzeum je rozdělené do tematických okruhů. Asi nejbláznivější bylo procházet zrcadlovou síní. Za ní už čekal Fantom opery. Ale můžete tam potkat Pabla Picassa nebo Alberta Einsteina, státníky jako Barrack Obama nebo britskou královnu. Mě rozhodně potěšil Dalajláma. Čekají vás ale i scény z filmu Ghostbuster nebo King Kong.

NY 3 5

Time Square

O dalších pár kroků dále už čekalo Time Square. Naprosto přeplněné turisty. Lidí v maskách, kteří se s vámi vyfotí, samozřejmě za poplatek. Nejvtipnější byl asi kovboj pouze ve spodním prádle, na kterém měl napsáno “naked” (nahý). Je tam k vidění opravdu ledacos, ale asi bych to znovu zažít nemusela. I když někteří cestovatelé, kteří toto místo zažili bez návalu turistů si dojem z Times Square pochvalují. No tak třeba příště…

NY 3 6

Radio City Music Hall

Mekka kulturního života, která přežila všechny krize. Radio City Music Hall - místo, kde koncertovali hvězdy jako Aerosmith, kde se promítala premiéra poslední řady Hry o trůny a kde se tradičně koná velká vánoční show s Rockets. Že nevíte, kdo jsou Rockets? Nejste sami - ale dle výrazů ostatních účastníků jsou tanečnice Rockets americké kulturní bohatství. A zkuste se v davu tvářit, že jste o nich nikdy předtím neslyšeli.

Prohlídky jsou komentované. Naši skupinu provázela Karen - rozhodně se zkuste dostat do skupiny s ní. Protože to, jak je sama nadšená budovou a historií a jak sama sebe informacemi znovu uchvacuje, to je zážitek sám o sobě.

NY 3 7Vstupní hala Radio City Music Hall

Ale dozvíte se opravdu spoustu zajímavostí, ať už technických nebo „historek z natáčení” - třeba to, jak se starají o živá zvířata (například slony), která vystupují ve vánoční show. Jednou ze zvláštních místností v Radio City je i zlatý salónek původního manažera Rockets – a tím zlatý myslím, že strop je z pravého zlata. Pustí vám i film o historii tohoto kulturního domu a nakonec na vás čeká i jedna tanečnice Rockets, se kterou si můžete pohovořit nebo se s ní vyfotit. Jistě chápete, že když jsem o nich před prohlídkou nikdy neslyšela, této možnosti jsem nevyužila. Prohlídka sama o sobě trvá asi hodinu a půl až dvě. My jsme měli štěstí v tom, že se zrovna nechystalo žádné představení na večer a tak jsme patřili k těm, kteří si mohli projít i pódium, protože obvykle se návštěvníci prohlídek dostanou „pouze” do hlediště, které je určené přibližně pěti tisícům diváků. Prý se taková šance naskytne asi jen deset krát za rok.

NY 3 8Historické kostýmy Rockets

Escape Virtuality

Kromě muzea voskových figurín jsem také poprvé vyzkoušela hrát únikovou hru. Podle názvu podniku jsem si teda spíše představovala, že si vyzkouším virtuální realitu, ale když jsme dorazily na místo, měli zrovna volno v únikovce HORROR ESCAPE ROOM. Naším úkolem bylo osvobodit duše šesti zavražděných lidí. Najít podle nápověd jejich osobní věci a vrátit jim je, a tak uklidnit neklidné duchy a nechat je odejít na věčnost.  Myslím, že náš výsledek byl nakonec dobrý, na to, že jsme hrály jen ve dvou, poprvé a navíc v angličtině. Po skončení nás pochválil i místní zaměstnanec, který nás měl na starosti a trochu nám radil. Snad se dobře pobavil i on nad naší občasnou bezradností a nerval si vlasy. Byl ochotný nám ukázat, jak se měly vyřešit úkoly, na které jsme nakonec nepřišly. Celkový dojem opravdu kladný! Myslím, že nápad jedinečný.

NY 3 2Street Art blízko Ground Zero

After Five

Den jsme zakončily plavbou na luxusní lodi. Mohly jsme si vychutnat New York z vodní hladiny. Jak je z názvu patrné, plavba je ve večerních hodinách. Neudělejte chybu jako já a pořádně se oblečte. A také počítejte s tím, že vám před nástupem odeberou veškeré jídlo a pití. Alko drinky na palubě se pohybují kolem 15-20 dolarů, no není to levné. Snad je to i nenápadné opatření, aby cestující v návalu radosti a za zvuků hlasité hudby zůstali na palubě a neskončili ve vodě.

NY 3 1Dramatické barvy západu, v dálce Socha Svobody a Ellis Island


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Devátý - román, co se zasekává v krku

Devaty-Barnas  perexDevět kapitol, 180 stránek, font normální, formát A5. Takové knížky obvykle polykám na jeden zátah, menší jednohubka na volné odpoledne. Tohle není ten případ. Deset stránek, pauza, zhluboka dýchat. Ferenc Barnás rozhodně nes...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Jiřího Menzela léta rozmarná i hořká

menzelobalka perexObčas se i mezi režiséry vyskytne takový, který zatouží svým divákům sdělit, co všechno prožil a jak se kdy zachoval, zpravidla s výraznou tendencí hájit svá někdejší rozhodnutí a počiny. Tak si počínali pánové Jiří Weiss, Otakar Vá...