Po Oslu přehledně

Po Oslu přehledně

Tisk

Oslo200I když zrovna žijeme v době, kdy není  možné volně cestovat, tento stav dříve nebo později pomine. Máme teď dostatek času si plánovat, do jakých dobrodružství se pustíme do budoucna. Ani nakladatelství nezahálí a na pultech knihkupectví můžete vidět nového průvodce po Oslu od National Geographic.

 

Christiania, jak se Oslo v minulosti jmenovalo, je stále oblíbenějším místem, kam se turisti z celého světa vydávají. Není se čemu divit - moderní město obklopené přírodou v sobě skrývá skvělou kombinaci nových zážitků i odpočinku.

Průvodce je sice stručný, ale díky tomu ho s sebou bez problému můžete vzít na cesty, protože vás nijak nezatíží, nicméně poskytne informace o všech důležitých místech, která byste měli při své návštěvě vidět.

Ať už jde o nového miláčka Osla - budovu Opery z kararského mramoru, z jejíž střechy máte výborný výhled na město a můžete si tam užívat sluneční paprsky nebo starou zástavbu v části Grünerløkka, kde najdete i nejstarší osloský dům.

Co se týče novinek a moderních staveb - v Oslu od letošního roku návštěvníky čeká nové Munchovo muzeum, na dohled od Opery, ale také nová budova Národního muzea. Na obdivovatelé moderních staveb čeká celá část nově vystavěných vysokých budov nazývaná Barcode.

K těm historických místům, která jsou dobře dostupná, patří jistě Královský palác a okolní park a Karl Johans gate - bulvár, na jehož trase potkáte Národní divaldo, budovu univerzity a na konci i budovu parlamentu.

Poloostrov Bygdøy je plný zajímavostí - ať už tam najdete skanzen, do kterého jsou přivezeny historické stavby z celé země nebo třeba Frammuset, kde najdete loď Fram, která třikrát dojela na severní pól a vy můžete být na místě jako tehdejší polárníci.

Vigelandův park s desítkami velmi složitých soch pro milovníky umění, pro sportovce je zase místem zaslíbeným Holmenkollen, kde stojí jeden z nejslavnějších skokanských můstků. A kdo jen sportovce doprovází, může čekat v místní kavárně s výborným jablečným koláčem.

Průvodce samozřejmě nabízí ke každé čtvrti tipy na restaurace, ubytování i kam na nákupy. Jedním z nich je třeba food court Mathallen. Starý sklad přebudovaný na malinké restaurace se společným posezením uprostřed haly. Najdete zde mezinárodní kuchyni i speciality z Norska a za ceny, které zvládnete. Poblíž uvidíte velmi unikátní budovu místních vysokoškolských kolejí.

Průvodce také upozorňuje, že v červenci a srpnu nemusí být všechny restaurace a kavárny otevřené, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Norové odjíždí na dovolené a své podnikání na čas nechávají zavřené.

Průvodce mi také připomněl místa, která jsem neměla zatím možnost navštívit a už se rýsuje seznam na další návštěvu: Astrup Fearnley muzeum, Muzeum norského odboje v pevnosti Akerhus nebo Grass Root Square.

Jestl jsem vás tímto velmi stručným výčtem aspoň trochu nalákala, dejte průvodci šanci, aby vás přesvědčil o nutnosti návštěvy Osla úplně.

Oslo

Oslo - Průvodce s mapou
Autor: kolektiv
Překlad: Lucie Pawlowská
Žánr: průvodce
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2020
Počet stran: 54
Hodnocení: 95 %                                    
Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/57900866/oslo


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Žen bez domova je hodně, ale schovávají se,“ říká Alexandra Doleželová z Občanského sdružení Jako doma

bez domova perexVyhazov z práce, dluhy, úmrtí partnera. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám v těžké situaci pomohl, od života na ulici vás dělí jen krůček. Přečtěte si rozhovor s Alexandrou Doleželovou. Založila Občanské sdružení Ja...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Doreen Virtue: V zajetí jídla

v zajeti jidla doreen virtueNezvladatelná chuť k jídlu je obrovským problémem. Americká psycholožka na chvíli opouští andělskou říši a vydává se po stopách tak reálných a bolavých, že i její odpůrci musí uznat nedozírný význam její nové knihy. Ráze...

Divadlo

Romeo a Julie v divadelním studiu JAMU

romeo200Marta, studio Divadelní fakulty JAMU v Brně dává pravidelně prostor svým studentům, aby se představili před diváky svou tvorbou. Bývají to tvůrčí dílny a různá volná asociativní představení, jsou to (naštěstí) i práce z oblasti klasického dramatu, na kt...

Film

Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

bojovniceFilmů o neonacismu a skinheadské subkultuře bylo již na filmových plátnech několik. Některé byly více, některé méně úspěšné, ale vždy dokázaly šokovat i zaujmout určitou sortu diváků. S podobným záměrem přichází do kin i film Bojovn...