Navštivte zámek Jemniště, barokní perlu středních Čech

Navštivte zámek Jemniště, barokní perlu středních Čech

Tisk

Jemniste perex webPouhých 10 kilometrů od Benešova u Prahy se nachází zámek Jemniště. Jeho historie se začala psát koncem 14. století. V průběhu dalších let prošla původní stavba mnoha obměnami a zcela přestavěn byl zámek po požáru v roce 1754. Od té doby si zachovává svou podobu typického šlechtického sídla vrcholného baroka. Jeho upravené zahrady jsou ideálním místem k rodinných procházkám a také interiér je často využíván k oslavám a svatebním obřadům.

 

Zámek v držení šlechtického rodu
Jak už to tak bývá, na zámku se vystřídalo mnoho majitelů. Roku 1868 zakoupil panství Zdeněk hrabě Sternberg, majitel nedalekého panství Český Šternberk, jehož prapravnuk Jiří je současným majitelem a obývá se svou rodinou levé křídlo zámku.

Jemniste 2 web

Více o historii zámku Jemniště si můžete přečíst zde: www.jemniste.cz/historie-zamku

Prohlídky zámku Jemniště
Zámecká expozice sestává z 9 sálů, pokojů a kaple sv. Josefa. Prohlídky se uskutečňují pouze za doprovodu průvodce a jejich součástí je zasvěcený výklad. Návštěvníci se do prostor dostanou v podstatě celoročně, během prázdnin funguje každodenní provoz, v červnu a v září provázejí denně kromě pondělí, v dubnu, květnu a říjnu pouze o víkendech či o svátcích a v ostatních měsících si lze prohlídku objednat, ale musí vás být minimálně 10.

jemniste strom web

Zámecký park se zvěřincem a dendrologickými skvosty
Zámecký park byl na Jemništi založen kolem roku 1725 Františkem Adamem Trauttmansdorffem. Velké změny v organizaci parku i ve výsadbách provedl koncem 18. století Jindřich Rottenhan. Původní pravidelná francouzská zahrada byla částečně přetvořena a rozšířena o přírodně krajinářský park. Celková rozloha parku již tehdy dosahovala nynějších 13 ha a obsahovala soustavu tří rybníků. Nynější majitelé parkové prostory průběžně nechávají zvelebovat a zajišťují odpovídající péči stromům i rostlinám. Pyšnit se mohou velkým množstvím nádherně kvetoucích růžových keřů, potkáte zde řadu pozoruhodných dřevin. Mezi ty nejstarší patří převislý žlutě kvetoucí čimišník. Pocházku parkem si rozhodně nenechte ujít, děti jistě zaujme zvěřinec, který obývají nosálové, kozy, lamy, oslík a dokonce i klokani. A nesmí samozřejmě chybět ani pávi, kteří se zde volně procházejí a pyšní se svými majestátními ocasy.

Jemniste 5 web

Rezervujte si piknik a nechte si naplnit koš
Atraktivní službou, kterou zde poskytují, je piknik. Ať už je to snídaně v trávě, odpolední svačina či jiný domluvený čas, mohou to být příjemné, netradičně strávené chvíle s vaší rodinou, přáteli nebo romantické posezení s partnerem/partnerkou. Pikniky v parku si musíte objednat minimálně 48 hodin předem. Až přijedete, budete mít již vše připraveno, včetně polštářků, dek a koše naplněného podle vaší online objednávky.

Sladká odměna ve stylové kavárně
Pro chvíle odpočinku nebo jako sladkou tečku na závěr návštěvy tohoto příjemného místa si naplánujte posezení v místní kavárně se stylovým vybavením a vkusnou výzdobou. Podstatné však je, že zde mají vynikající zákusky včetně bezlepkových variant, zmrzlinu, skvělou kávu a milou obsluhu.

Jemniste 10 web

Restaurace, apartmány, spa
Součástí objektu je samozřejmě i restaurace, krámek se suvenýry a také obchod s kvalitními stylovými oděvy. Od tohoto roku je otevřeno malé jemnišťské spa se saunou a vířivkou (nutné jsou předchozí rezervace). Zámek Jemniště disponuje třemi apartmány nazvanými Terezie, František a Rainer. Hosté během svého pobytu zhlédnou i ostatní, veřejnosti přístupné historické komnaty připomínající různé slohové styly. Nakonec každý z ubytovaných hostů zjistí, že při vybavování velmi romantických apartmánů se majitelé inspirovali právě místní historií.

Jemniste 7 web

Jestli tedy ještě nemáte prázdninový program úplně nabitý, vydejte se třeba sem, do středočeského kraje na zámek Jemniště. Čeká vás příjemný exteriér i interiér, kde celkový dojem podtrhuje krásná okolní příroda.

Foto: autorka článku

www.jemniste.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Stehlíková: „Chtěla jsem být jako ta dáma!“

MStehlikova 200Média se většinou zajímají o známé a slavné umělce či celebrity. Málokdy se najde prostor pro ty, kteří jsou teprve na začátku cesty. I to byl důvod, proč jsme požádali o rozhovor Michaelu Stehlíkovou, violoncellistku, kter...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Koně za plotem: předlohou pro tenhle příběh byl život

kone za  plotem berankovaMáte kolem sebe sousedy, se kterými v létě společně na zahradě grilujete, v zimě posedíte u kávy nebo čaje? Pořádáte společné oslavy nebo dovolené? Buďte za ně vděčni, protože to nemusí vždy být. O tom, jak také moho...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Hra na hraně – kvantitu nebo kvalitu?

200filmUž týden se prohání po našich kinech novinka režiséra Brada Furmana (Obhájce) se zpěvákem, hercem Justinem Timberlakem a budoucím netopýřím mužem, Benem Affleckem.

...