Zámek a Muzeum hraček v Benátkách nad Jizerou

Zámek a Muzeum hraček v Benátkách nad Jizerou

Tisk

altMuzeum historických hraček v Benátkách nad Jizerou je otevřeno od roku 1999 a najdete ho v přízemí místního zámku. Stále se rozšiřující expozice představuje soukromou sbírku pana Jiřího Fialy. Jsou zde k vidění hračky z celého světa z let 1860 – 1945.  Kouzlo starých časů umocňují  i  výstavní prostory benáteckého zámku, který je, především díky sgrafity zdobené fasádě obsahující lovecké a mytologické výjevy, samostatným objektem stojícím za návštěvu.

 


V současné době na zámku sídlí také Městský úřad a v druhém patře můžete navštívit stálé expozice pobočky Muzea Mladoboleslavska včetně dlouhodobé výstavy Tycho Brahe a Benátky, která připomíná zdejší pobyt slavného dánského  astronoma.  Odpočinek naleznete v přilehlé zahradě s dobovými plastikami, zahradním pavilónem a kašnou.

alt


Přímo v Muzeu hraček si přijdou na své nejen děti a sběratelé, ale i všichni věkem odrostlejší, kteří ve vitrínách poznají své oblíbené poděděné hračky z dětství. Ať už to jsou půvabné pokojíčky pro panenky, plechová i dřevěná autíčka, koňská spřežení nebo třeba parní stroje. Specialitkou jsou japonské hračky odkoupené z Muzea v Tokiu v podobě historických panenek v kimonech nebo dřevěných panenek Kokeši. Nechybí ani ukázky origami techniky.

alt


Nebojte se předem jen statické výstavy exponátů, uvidíte i kolotoč, bohatě zdobené točící se ruské kolo nebo historické náměstíčko s padesáti chodícími figurkami.  Milým překvapením pro malé i velké „kluky“ je určitě model vlakového nádražíčka se zajímavě modelovanou krajinou. Zvládne parní lokomotiva to velké terénní převýšení? A odkud se vlastně teď vynoří? Přijďte se podívat! Muzeum hraček je letos pro velký zájem otevřeno už od soboty 31. března 2012. Zavítat sem lze i během Velikonoc a všech svátků.

alt
 
Zdroj článku: muzeumhracek.webpark.cz, benatky.cz
Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Ruta Sepetys – V šedých tónech

ruta 200Knih o německé ohavnosti během 2. světové války bylo napsáno dost, o té sovětské však nikoliv. Málokdo ví, jaké násilné činy a zrůdnosti se páchaly za krutovlády Stalina na občanech Pobaltských států. Kniha referuje o strašlivé tragédii 20. století, kter...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.